Külva oktoobris mustköömet, mis on suurepärane maitse- ja ravimtaim!
Mustköömen on imeilusate õitega taim, mida tasub lillepeenras kasvatada ning võtta ka köögis kasutusse. Mustköömne seemneid kasutatakse kondiitritööstuses, leiva- ja saiataina maitsestamisel, vürtsina kala- ja lihatoitudes.
![Mustköömnel on kaunis õis ja väärtuslikud seemned.](https://images.delfi.ee/media-api-image-cropper/v1/606256dd-d7a7-45bd-bdb1-bae21bef383c.jpg?noup&w=1200&h=711)
Vahemere maades ja Eestiski on levinum suvelillena kasvatatav türgi mustkööme). Viimasel ajal on meil hakatud viljelema dekoratiivsete kukkurviljadega, kuivlilleseadetesse sobivat ida-mustköömnet ning madalakasvulist ääris- ja kiviktaimlatesse sobivat hispaania mustköömnet.
Türgi mustköömne seemned on meeldivalt muskaadilõhnalised ja sisaldavad eeterlikke õlisid (aed-mustköömnel 0,8−1,5%), saponiine, alkaloidset amiini damatsetiini. Seemneid kasutasid juba vanad egiptlased köha leevendamiseks. Kleopatra lisas nendest pressitud õli vanniveele.
Loe ka meil rohkem levinud harilikust köömnest!
Lisatud retseptid: