Külva oktoobris mustköömet, mis on suurepärane maitse- ja ravimtaim!
Mustköömen on imeilusate õitega taim, mida tasub lillepeenras kasvatada ning võtta ka köögis kasutusse. Mustköömne seemneid kasutatakse kondiitritööstuses, leiva- ja saiataina maitsestamisel, vürtsina kala- ja lihatoitudes.
Vahemere maades ja Eestiski on levinum suvelillena kasvatatav türgi mustkööme). Viimasel ajal on meil hakatud viljelema dekoratiivsete kukkurviljadega, kuivlilleseadetesse sobivat ida-mustköömnet ning madalakasvulist ääris- ja kiviktaimlatesse sobivat hispaania mustköömnet.
Türgi mustköömne seemned on meeldivalt muskaadilõhnalised ja sisaldavad eeterlikke õlisid (aed-mustköömnel 0,8−1,5%), saponiine, alkaloidset amiini damatsetiini. Seemneid kasutasid juba vanad egiptlased köha leevendamiseks. Kleopatra lisas nendest pressitud õli vanniveele.
Loe ka meil rohkem levinud harilikust köömnest!
Lisatud retseptid: