“Elasime varem Tallinnas, meil oli korter ja poepind, mida üürisin vanavaraga tegelemiseks. Ruumi eest, kus oli 100 m² pinda, küsiti 25 000 Eesti krooni. Kui see summa hakkas üle jõu käima, siis mõtlesingi, et äritegevuseks tuleb mujalt pind vaadata,” meenutab Jaanus.

Kord oli ta Raplamaal, oma külmarekorditega kuulsaks saanud Kuusikul üht kummutit ära viimas. Muu jutu sees uuris ta kummutimüüjalt, kas läheduses on ka ehk mõni maja müügis. Nii ta kartulihoidlani jõudiski. Selle uksed olid lahti ning Jaanus sai ruumid rahulikult üle vaadata.

Raplas elavate tuttavate kaudu jõudis ta hoidlakompleksi omanikeni, kes kasutasid kohta peamiselt vanaraualaona. Selgus, et nad tahtsid just kompleksi maha müüa. Nii saigi Jaanus ruttu hoidla omanikuks.

Eveli on Kuusikuga seotud hilisemast ajast. “Minu sugulased olid väga ärevil, kui kuulsid, et kolin Tallinna kesklinna korterist kuhugi Rapla taha. Ja veel kartulihoidlasse,” meenutab naine.

Kõik, kes neil külas käinud, on nüüd omapärast kodu nähes aga meeldivalt üllatunud. Ja perenaine teab kindlalt – tema Tallinna korterisse tagasi küll ei igatse.

Ise tehtud, hästi tehtud

Kuusiku katsebaasi kartulihoidla katlamajas oli palju rauakola ja väikesi ruume. Ühes nurgas pesti juurvilju, teises paiknes küttekeha, kolmandas olid tualetid ning uks kartulihoidlasse.

Esialgu sõitis Jaanus Tallinnast iga päev Kuusikule, kauples mõned külapoisid appi, et hoone kõigest ebavajalikust tühjaks teha ja mõttetud vaheseinad lammutada.

Selleks et katlamaja eluruumiks ümber ehitada, müüs Jaanus pealinnas korteri maha. Sõbrad käisid abiks ehitamas. Kui abilised õhtule läksid, jäi Jaanus hoidla kõrvale autosse puhkama. “Muidu oleks kõik tööriistad ära varastatud. Kui algul Tallinnast siia käisin, viidi nii mõndagi minema,” muigab mees nüüd.

Visioon, kuidas kodu välja peab nägema, oli peremehel lammutamise ajal olemas. Ebaühtlane ja kõrge lagi toodi mitu meetrit madalamale. Uus tehti korralikust puidust ja kaunistati taladega. Mulla ja juurviljakõdu alla mattunund põrand tehti puhtaks ning soojustati. Praegu katab põrandat laminaat. Tulevikus on kavas see asendada õlitatud puiduga.