KADRIN LINNA

Praegusel juhul pole kõige suurem mure kasvavate püsi- ja sibullillede saatuse pärast, sest kõdunev känd on nakkusallikas, mis ohustab kõiki ümbruskonnas kasvavaid puid, nende seas ka viljapuid. Ilmselt oli puu oma eluajal juba nakatunud. Pärast langetamist hakkasid koorepragudes, kännul ning juurtel arenema seene viljakehad. Näiteks harilik külmaseen ja puidu-sametkõrges kasvavad nii elavatel lehtpuudel kui ka kõdupuidul.

Probleemse seene hävitamiseks on vaja känd välja juurida, kuna tüve- ja juuremädanikku põhjustava seene viljakehade järjekindel korjamine ning hävitamine ei anna mainimisväärset tulemust. Seeneniidistik kasvab kännus ja mulda jäänud juurtes edasi aastaid.

Istutage floksid ümber niipea kui võimalik, sest mai esimene pool on selleks sobiv aeg ja hilise kevade puhul võite seda teha ka kuu lõpuni. Sibullilled võtke üles siis, kui nende lehed on kolletuma hakanud. Üleüldse tehke kännu ümbrus lilledest vabaks, et saaksite seal julgelt kaevama hakata.

Aias kasvanud puu on ilmselt ammu maha võetud ning seene viljakehi olete aastate jooksul korduvalt märganud. Seepärast peaks känd olema juba parajalt pehkinud ning tema eemaldamine võrdlemisi lihtne.

Kaevake juurte ümbrus 50 cm sügavuselt lahti, lõhkuge känd koos juurtega. Välja võetud puutükid põletage ära. Tekkinud auk täitke värske mullaga.