Murtudsüdame valged, roosad, punased või kollased südamekujulised õied asetsevad ühekülgses rippuvas kobaras. Rootsuga hallikas- kuni sügavrohelised lehed on mitmejagused.

Kõige populaarsem on aiapidajate seas olnud harilik murtudsüda (Dicentra spectabilis), kuid levinud on ka kaunis murtudsüda (D. formosa) ja õevane murtudsüda (D. eximia). Harilik murtudsüda on kõrgema kasvuga (60-100 cm), viimased kaks aga madalakasvulised (kõrgust 20-35 cm).

Õevane murtudsüda
Murtudsüdamed kasvavad hästi nii kerges varjus kui päikselisel kasvukohal. Eelistavad huumusrikast ja viljakat ning vett hästiläbilaskvat, kuid küllaldaselt niisket mulda. Sagedasi ümberistutamisi taimed ei taha ning sobiva kasvukoha ja hea hoolduse korral võivad nad samal kohal kasvada 10 aastat ja enam. Hea hooldus tähendab aga seda, et taimed oleks korrapäraselt väetud ning multšitud sõelutud kõdusõnniku või kompostmullaga.

Üldiselt talvituvad murtudsüdamed hästi ning kahjurid ja haigused kaunist taime eriti ei kimbuta. Talvitumine võib probleemne olla vaid liigniiskes ja raske mullaga kasvukohas ning pakaselistel ja lumevaesetel talvedel.

Paljundadatakse puhmiku ettevaatliku (juured on haprad) jagamisega. Taime istutamiseks-paljundamiseks on parim aeg varakevad, mil hoogne kasv pole veel alanud või septembri algus, mil lehed koltunud. Nõuistikuid võib ka muul ajal istutada, peaasi, et tagatakse piisav mullaniiskus peale istutamist.

Madalakasvulised liigid sobivad kasvama püsilillepeenras esiplaanile ning kiviktaimlasse. Kõrgekasvuline harilik murtudsüda sobib aga püsilillepeenras tahaplaanile, soolotaimena või rühmana näiteks murusse, heki või ilupõõsaste ette.

Murtudsüdamed on ka head ning kaunid lõikelilled.