"Soovime laiemat avalikkust teavitada selle haiguse olemusest ning seda põdevate inimeste vajadustest," märkis ESMÜLi juhatuse esimees Pille-Katrin Levin. Saates näeb kuut SM-iga inimest, kes osalevad näitleja Elina Pähklimäe juhitavas vestlusringis, rääkides oma kogemusest haigusega ja muutunud vajadustest, mida elu SM-iga kaasa toob.

"Paljudel SM-iga inimestel on kroonilisi vaevusi, mis vajavad tavalisest rohkem mõistmist ja arvestamist," rääkis Levin.

"Vaid siis saab SM-haige jätkata täisväärtuslikku töö- ja eraelu. Sellele soovimegi saatega kaasa aidata."

Kui haigel on raskusi pikema maa kõndimisega, on abi sellestki, kui talle võimaldatakse töökoht, mis on uksele kõige lähemal.

SM hakkab arenema siis, kui organismi immuunsüsteem ründab ja purustab müeliini – kaitsekihi, mis katab närvikiudusid. Kahjustatud võivad olla miljonid närvikiud; pärast põletiku lõppu moodustunud armisid nimetatakse "skleroosiks" ehk "plaadikesteks" ehk "kahjustuseks". Need paiknevad kesknärvisüsteemis juhuslikult ja paljudes kohtades, sellepärast nimetatakse haigust sclerosis multiplexiks (SM), haiguse nimetuse sõnasõnaline tõlge on "hulgiarmid".

Paljudel juhtudel haigestuvad SM-i noored täiskasvanud inimesed. Siiamaani ei ole leitud meetodit SM-i "väljaravimiseks" ning ei ole teada, milliste vahenditega saab vältida haigestumist. Seniajani ei ole välja selgitatud selle haiguse paljud aspektid ning ei ole kindlaks määratud haiguse ühene põhjus. Paljudes riikides viiakse pidevalt läbi SM-i igakülgseid uuringuid. On välja töötatud preparaadid, mis modifitseerivad haiguse kulgu, suudavad maha suruda paljusid haiguse sümptomeid ning aidata haigetel elada täisverelist elu.

Allikas: http://www.sclerosismultiplex.ee