Nüüdseks on Viljandimaal Metskülas Nõrga talu aias juba üle saja floksisordi. Augusti esimesel nädalal on tavaliselt kõige massilisem õitsemine ja siis käib meil huvilisi üle Eesti neid imetlemas. Teeme koostööd ka Tallinna Botaanikaaiaga, selgi aastal anname oma panuse augusti keskel toimuvasse floksinäitusse.

Esimesed sordid - näiteks laiguline floks (P. maculata) 'Rosalinde' - hakkavad õitsema juba jaanipäeval, ja õisi jätkub septembri keskpaigani.

Hullutavad uudissordid

Kuigi igal aastal paisatakse turule uusi ja huvitavaid sorte, jääb floks ikkagi vanaks traditsiooniliseks taluaia lilleks. Sel aastal on olnud erakordselt populaarne just kõige tavalisem valge aedfloks. Paljusid valdab nostalgia, et "minu vanaema aias oli ja tahan nüüd ka
endale".

Uued sordid on aga nii põnevad ja ilusad, et sõna otseses mõttes hullutavad kollektsionääride meeli. Tänavu on palju elevust tekitanud näiteks 'Sweet Summer Fantasy' ja 'Adessa Lilac Twist'.

Esimesel on suure valge silma ja säravvioletse servaga õied, teise õiel justkui pöörleks säravvalgel taustal lillakasroosa tiivik.

Minu lemmik on 'Eden's Smile' - eriline sort, mille õie sisse moodustub veel teise õie kujutis.

Rahvale meeldivad kirgaste värvidega floksid: Adessa-seeriast säravpunased 'Adessa Red' ja 'Adessa Special Fire', purpurpunane 'Nicky', oranžikaspunane 'Windsor'.

Läbi aastate on väga populaarne olnud ka roosa-valgekirjude õitega laiguline leeklill 'Natasha', millel on püramiidjad õisikud.

Kirjulehelised sordid on veel paljudele suureks üllatuseks: kollase servaga lehed on näiteks roosaõielisel 'Elisabethil' ja tumepurpurpunasel sordil 'Goldmine'.

Kuidas neid kasvatada

Floksid eelistavad toitainete- ja huumusrikast mulda. Kõige paremini sobib neile tuultele avatud poolvarjuline kasvukoht. Täispäikeselisel paigal tuleb kuival ajal flokse kindlasti kasta. Umbsesse aianurka, kus õhk ei liigu, ei maksa neid aga istutada.

Flokside suurim vaenlane on jahukaste. Esimeste haigustunnuste ilmnemisel korjake nakatunud lehed kohe ära ja põletage. Puutuha raputamine kastemärgadele lehtedele aitab ainult haiguse algjärgus. Tugeva nakkuse korral on abi üksnes keemilisest tõrjest.

Floksid tahavad ka kõvasti süüa. Kevadel või sügisel puistake puhmikute ümber kompostmulda. Kasutada võib ka kompleksväetisi.

Floksid on ka head lõikeõied, kuna püsivad väga hästi vaasis. Valged floksid on lilleseadjate maiuspala suviste pulmaseadete
tegemisel.

Lopsakate lõhnavate õisikupallidega floksid on minu südame nii jäägitult võitnud, et ilma nendeta ei kujutaks ma oma aeda ettegi. Loodan, et seda ilu saame jagada traditsioonilisel Nõrga talu lillepäeval 3. augustil ka kõigile teistele huvilistele. Sel aastal on ürituse raames esimest korda ka floksinäitus.