Kiviktaimlas on emajuured samuti klassika. Tüüpilise mägitaimena on need „loodusliku“ kiviktaimla ilmekad asukad. Madalaid padjandeid moodustavad liigid levivad kivide vahel ning moodustavad kenasid pinnakatteid. Konkreetsesse kohta istutamisel tuleb valida lubjalembeste, lupja taluvate ja lubjapõlgurite vahel. Õiges kasvukohas on taim vähenõudlik, aga mullaniiskus peaks olema võimalikult stabiilne. Emajuured ei talu eriti muutusi.

Oivaliste kellukjate õite värvus võib varieeruda kogu sinise spektris: kahvatusinisest ultramariinini. Taimed õitsevad maist hilissügiseni. Kasutades emajuuri koos kõrreliste, erikate ja kääbusrododendronitega, saate rõhutada emajuurte õievärvi ja –kuju. Lausistutusega saate sinise eri varjundeid eriti hästi eksponeerida.

Tuntumad liigid

* Varretu emajuur (Gentiana acaulis) on üks lubjapõlgureist. Moodustab suurepäraseid õite kogumeid. Õied on seest oliivroheliste täppidega ning säravad sügavsiniste tähtedena. `Alba` on valgeõieline kultivar. Sobib päikseline kasvukoht ning õitseb mais ja juunis.

* Ahtalehine emajuur (Gentiana angustifolia) on pikkade ja kitsaste lehtedega, õievarred on lühikesed. See liik talub mullas lubjasisaldust ning võib kasvada nii päikesepaistes kui poolvarjus. Õitseb aprillist maini ning kasvab enamasti 7-10 cm kõrguseks ning taime on lihtne kasvatada. Kellukjad õied on tumesinised.

* Hiina emajuur (Gentiana sinoornata) - lubjapõlgurist liigi õitseaeg on septembrist novembrini. Nii inglise kui saksa keeles on taim tuntud sügisese emajuurena (Fall Gentian). Õied on seest taevasinised, väljast tuhmimad, laiade rohekaskollaste triipudega. Kasvab kuni 20 cm kõrguseks. Lubjavabal pinnasel on taime kerge kasvatada.

Allikas: Kiviktaimlaleksikon, Maalehe Raamat