Maja juurde jõudes üllatab meid silt, mille sarnaseid tavaliselt riputatakse koertega kodude väravatele, aga siin hoiatab see kassi eest.

“Ega me oma kiisud pole kurjad. Meie juures käib üks külakass, kes kipub küüntega kannast kinni krabama, kui tal kõht tühi on,” rahustab meid peretütar Katrin Pärn. Maja ukse ees trepil kausi juures passibki seesama oranž kõuts Mäks. Tema umbusklik pilk teeb kõhedaks. Katrin julgustab meid ja ütleb, et nii külaliskassist kui ka nende oma kolmest kiisust on palju abi – nad piiravad aiasaaduste vaenlaste, hiirte ja muttide arvukust.

Perenaine, agronoomi haridusega Vaike Pärn, on tagasihoidliku loomuga ja töökas naine. Teda huvitab aiandus, eriti aga põnevate aiaviljade kasvatamine. Oma pere vajaduste kõrvalt on ta siinmail kasvanud vilju ikka teistelegi jaotanud. Suuremates kogustes köögivilja kasvatamine muutus aktuaalseks 2010. aastal, kui Vaike töökoht kohalikus metskonnas kaotati. Samal ajal tundis toona Pärnus elanud Katrin suurt vajadust maaelu järele. Nii registreeris tütar end ettevõtjaks ja kolis maale tagasi.

“Ema teab, mida ja kuidas kasvatada. Mina tegelen müügi- ja turundustööga,” märgib Katrin. Selle kõige kõrvalt pole ta jätnud oma palgatööd Pärnus, kus on ametis kalandusspetsialistina.

Eriliseks teevad Matste talu toodangu paprikad, jalapenod ning tšillipipra mahedamad ja ülitulised sordid. “Tšillid on minu, isa ja venna lemmikud – me armastame teravaid maitseid,” ütleb Katrin. Neid on kasvumajas 20 sorti. Kasvuhoone tuliseim on ‘Red Habanero’, kibeduselt teine ‘Orange Habanero’ ja kolmas ehk teistest grammike mahedam ‘Yellow Adjoema’. Kolme kanget müügiks ei pakuta, sest Katrin peab neid lausa ohtlikeks. “Nad võivad ärritada tulisusega limaskesti nii suus, neelus kui ka maos. Vend alles eile proovis ‘Orange Habanerot’ ning suhu tekkinud tulekahju kustutamiseks tuli tal hulga piima ja hapukoort nahka pista.”

Mida valminum on pipar, seda teravam on selle maitse.