Rahvasuus paradiisilinnulilleks kutsutav kuninglik strelitsia (Strelizia reginae) on igati uhke ja nägus taim, eriti veel, kui ta õitseb – siniste ja oranžide õiekattelehtedega õisikud meenutavad tõepoolest värvikat linnukest.

Ilma taime nägemata ja teadmata, kuidas tema eest on hoolitsetud, on raske öelda, mis viga võib olla.

Kuigi strelitsia lehed on loomupoolest veidi nn kooldunud, siis lehtede torjujaks tõmbumisel ja pruunistumisel võib olla mitu põhjust.

Lehtedel taimemahla imevad kahjurputukad (nt ripslased, kedriklestad) võivad olla üheks põhjuseks, miks lehed kokku rulluvad ning otstest pruunistuvad. Kui süüdi on kahjurputukad, siis neist lahtisaamiseks tuleks teha tõrjet mõne aianduspoes müügil oleva putukatõrjevahendiga, jälgides tootjapoolset kasutusjuhendit.

Kokkurullumise-pruunistumise taga võib olla ka halvasti toimiv juuresüsteem. Enamasti on süüdi liigne kastmine, mistõttu on muld potis läbi vettinud ning juured kahjustunud. See tähendab, et taimes on häiritud nii vee kui toitainete kättesaadavus ning taim, et end vee liigsest aurumisest säästa, keerab lehed rulli.

Taime olukorra parandamiseks tuleks ta potist välja võtta, vajadusel eemaldada mädanenud juured ning istutada seejärel veidi väiksemasse potti ümber. Istutusmuld võiks olla toitaineterikas ja veidi savikas ning vett hästi läbilaskev (mulla hulka võib segada natuke jämedat liiva või peenemat kruusa). Kergkruusast või potikildudest drenaažikiht potipõhjas ei lase mullal läbi vettida.

Äsja ümber istutatud taime kasta esialgu tagasihoidlikumalt. Kuigi strelitsia on loomult päikeselembene, siis peale ümber istutamist asetada taim veidi varjulisemasse kohta.
Väetada vaid aktiivsel kasvuperioodil. Kasta suvel rikkalikumalt, talvel tagasihoidlikult.

Talvel tahab strelitsia valget kuid jahedat (temp +10º...+14º C) kasvukohta, hästi sobib toa temperatuurist jahedam talveaed, veranda või garaaž.
Suvel tunneb taim end hästi soojal ja päikselisel aknalaual või selle vahetus lähiümbruses. Suvel, mil öökülmaoht on möödas, võib steriltsia ka õue viia.