Täiesti rasvatule hakklihale ei sobi lisada tahket searasva. Parema tulemuse saate, lisades paar lusikatäit taimeõli. Sea- ja lambaliha puhul võib vabalt lisada maksa, ka broilerimaksa vahekorras 3:1. Sel puhul võimendub hoopis liha maitse ja maksa oma jääb hoomamata.

Kui lisada hakklihale koguse suurendamiseks ohtralt saia, muudab see toidu tuimaks ja maitsetuks. Seega 500 g liha kohta on paras võtta ainult ½ kl riivsaia. Mahlased kotletid saab veel, kui lisada tainasse ¼ kaaluosa peeneks riivitud toorest kartulit või kartuliputru.

Mitmesuguseid muid lisandeid sobib segada kotletitainasse või kasutada neid täidiseks. Üks võimalus on need koguni juurdeantava kastme sisse peita. Soovi korral saab praetud hakklihast ruttu pirukaid valmistada.

Täidetud lambalihapihvid

Tainas

- 800 g lambahakkliha

- ½ kl riivsaia või 2 viilu
saiakuivikut

- 1 kl vett või kohvikoort

- 2 muna

- 1 sibul

- 2–3 küüslauguküünt

- 1 ½ tl soola

- 1 ½ tl jahvatatud vürtsi

- ½ tl purustatud musta pipart

- 1 tl kuivatatud münti

Täidis

- ½ kl tükeldatud šampinjone

- 1 väiksem sibul

- 1 sl võid või õli

- ca 150 g kitsejuustu

- soola

- jahvatatud musta pipart

- 2–3 sl hakitud petersellilehti

Segage riivsai vedelikuga ja jätke natukeseks ajaks paisuma. Kuivanud saiatükid murdke enne leotamist väiksemaks.

Koorige ning peenestage sibul ja küüslauguküüned, segage hakklihaga. Lisage riivsai, munad ja maitseained. Segage kõik korralikult läbi ühtlaseks tainaks.

Kuumutage seeni kuival pannil, kuni hakkab eralduma vedelikku. Siis lisage rasvaine ja peenestatud sibul. Praadige segades kergelt pruunikaks ning maitsestage. Tõstke täidis jahtuma.

Vormige märjal laual märgade kätega paarisarv õhukesi pihve. Tõstke ühele pihvile jahtunud sibula-seenesegu, peale pange tükike juustu ja natuke peterselli. Katke see teise pihviga, servad näpistage korralikult kokku. Praadige pannil või küpsetage ahjus kergelt pruuniks.

Ahjus küpsetatud hakkliharoog heeringaga

- 1 kg hakkliha

n 2 sibulat

- 2 küüslauku (10 küüslauguküünt)

- 100 g kergelt soolast heeringafileed

- 2 sl võid

- 4–5 sl tomatipüreed

- ½ tl soola

- ½ tl jahvatatud valget pipart

- 1 l vett

Peenestage kooritud sibulad ja küüslaugud, lõigake heeringafilee tükikesteks. Kuumutage haudepotis või, lisage peenestatud sibul ja küüslauk. Hautage 2–3 minutit, siis lisage hakkliha ja praadige segades kergelt pruuniks. Segage juurde hakitud heeringas ja tomatipüree. Maitsestage pipraga. Soola lisage ettevaatlikult, sest heeringas on ju soolane. Kallake peale vesi ja keetke kaane all umbes ½ tundi. Ühtlasema hautise saate, kui mikserdate segu. Siis pange haudepott (kaanega katmata) praeahju. Küpsetage umbes 150° juures 3 ½ tundi. Vahepeal segage hautist. Valmis toit on nägusalt pruun ja parajalt paks. Serveerige ahjukartulite või röstitud leivaga. Juurde andke marineeritud kurki ja hapukoort.

Hakklihapätsid šampinjoni-paprikakastmes

Tainas

- 400 g veisehakkliha

- 2 muna

- 1 sl kartulijahu

- 1 tl soola

- ¼ tl jahvatatud musta pipart

- 1 tl jahvatatud tšillipipart

- 1 küüslauguküüs

- 200 g marineeritud paprikat

Kaste

- 2 sl võid

- 2 väiksemat sibulat

- 100 g šampinjone

- 1 väiksem punane paprika

- 1 väiksem roheline paprika

- 100 ml kohvikoort

- 2 sl tomatipüreed

- soola

- jahvatatud valget pipart

Segage hakkliha muna ja kartulijahuga, maitsestage soola, pipra, tšilli ja pressitud küüslauguga. Tükeldage marineeritud paprika hästi peeneks, lisage hakklihamassile ja vormige väikesed pätsid. Praadige pätsikesi keskmisel kuumusel 3–4 minutit mõlemalt poolt, tõske kuumakindlasse kaussi, katke fooliumiga või pange niisama sooja praeahju järelküpsema.

Kastme valmistamiseks lõigake sibul õhukesteks rataseks, puhastatud paprika peenteks ribadeks ja seened pikuti viiludeks. Kuumutage seened kuival pannil kergelt läbi, lisage rasvaine ja sibul ning kuumutage, kuni sibul klaasjaks muutub. Siis kallake juurde koor, lisage paprikaribad ja tomatipüree. Kuumutage umbes 10 minutit, maitsestage soola ja pipraga.

Juurde andke keedetud riisi, spagette või kartuleid.

Särtsakad lihapätsid

- 500 g veisehakkliha

- 2 sl kanget sinepit

- 1 punane või harilik sibul

- 2 sl kappareid

- 4 küüslauguküünt

- 4 sl hakitud petersellilehti

- soola

- pipart

-  ½ kl punast lauaveini- rasvainet praadimiseks

Hakkige kooritud sibul ja küüslauk hästi peeneks, lisage hakklihale. Segage juurde sinep, kapparid ja petersellilehed. Maitsestage soola ja pipraga ning kloppige tainas ühtlaseks. Jagage tainas neljaks osaks ja vormige piklikud lamedad pätsid.

Praadige laial pannil keskmises kuumuses mõlemalt poolt umbes 8 minutit. Paar minutit enne praadimise lõpetamist valage pannile vein, vähendage kuumust ja oodake, kuni vein on aurustunud. Juurde andke valgeid keedetud aedube ja meelepärast toorsalatit.

Ürtidega maitsestatud pihvid

- 500 g veisehakkliha

- 2 sibulat

- 2 muna

- ¼ tl kuivatatud aed-liivateed

- ¼ tl majoraani

- ¼ tl punet

- ¼ tl aed-piparrohtu

- soola

- jahvatatud musta pipart

- rasvainet praadimiseks

Kaste

- 1 kl kanapuljongit

- 1 kl kuiva valget veini

- 2 sl võid

- hakitud sibulapealseid

- 2–3 sl hakitud kooritud tomatit

- soola

Hakkige sibul peeneks ja kuumutage vähese rasvainega läbi, jahutage. Segage hakkliha muna ja sibulaga, maitsestage. Vormige pihvid ja praadige mõlemalt poolt kergelt pruuniks. Tõstke pihvid kuumakindlale alusele ja asetage kastme valmistamise ajaks praeahju.

Praadimisest pannile jäänud rasvaines kuumutage hakitud sibulapealseid. Valage juurde kuum puljong ja valge vein. Keetes segage pidevalt, kuni kaste muutub veidi siirupiseks, siis lisage hakitud tomat ja või. Kontrollige maitset, enne kui soola lisate, sest pannil olev rasvaine ja puljong sisaldavad seda niikuinii.

Pihvide juurde andke keedetud või aurutatud aedvilju ja kartulit.

Väikesed hakklihaga täidetud pirukad

Tainas

- 1 kl (250 ml) jahu

- 250 g keedetud kartuleid

- 75 g võid

- ½ tl soola

- 1 tl küpsetuspulbrit

- ½ muna

Täidis

- 300 g hakkliha

- 1 sibul

- 1 küüslauguküüs

- ½ tl soola

- ½ tl pitsamaitseainet

- ¼ tl jahvatatud musta pipart

- 1 ½ sl tomatipüreed

- 1/3 kl puljongit

Riivige külmad kartulid keskmise jämedusega. Segage kausis sõelutud jahu, sool ja küpsetuspulber, lisage pisikesed võikuubikud ja näppige kiirelt läbi. Kloppi-
ge muna lahti, pool sellest lisage koos riivitud kartuliga tainasse, ülejäänud muna kasutage pirukate määrimiseks. Sõtkuge tainas hoolikalt läbi ja asetage 30 minutiks külmikusse.

Peenestage kooritud sibul ja küüslauk. Hakkliha pruunistage pannil pidevalt segades, et see muutuks sõmerjaks. Praadimise lõpul segage hulka peenestatud sibul, pressitud küüslauk ja maitsestage. Siis lisage tomatipüree ja puljong. Hautage tasasel tulel 2–3 minutit.

Rullige tainas jahusel laual õhukeseks ristkülikuks, lõigake ruutudeks, jagage täidis ühtlaselt tainatükkidele, määrige ääred veega ja vajutage hoolikalt kinni. Pintseldage plaadile tõstetud pirukad munaga ning küpsetage 225° juures umbes 12 minutit.