Keskaegses Euroopas tunti kurkumit kui India safranit ning teda kasutati tihti odavama alternatiivina safranit nõudvates retseptides. Nõnda saadi küll toidule soovitud kollane värv, kuid märkida tuleb, et maitseomadustelt on need kaks taime siiski absoluutselt erinevad.

Kurkumi kodumaal peetakse teda võimsaks ravimiks, millest on kasu paljude erinevate hädade korral. Usutakse tema haiguseid ennetavasse toimesse igapäevasel kasutamisel ja ka ravivõimesse liigesehaiguste, artriidi, vähi, parasiitide, maksahaiguste, haavade, silmapõletiku, akne ja aneemiaga võitlemisel. Taim on laialdaselt kasutuses nii ajurveeda meditsiinis kui ka kosmeetikas.

Tänapäeva maailmas on teaduslikult tõestatud, et kurkum tugevdab immuunsüsteemi, ergutab seedimist, võitleb põletike vastu, aitab organismi turgutada pohmelli korral ja on toetav vahend vähiravis.

Seega on see tänuväärne taim meil teenimatult tähelepanuta jäänud – igaüks võiks teda kordki elus proovida!