Sellepärast tasubki taim enne ostmist põhjalikult üle vaadata. Mida jälgida?

- Uurige tähelepanelikult värviliste kõrglehtede keskel olevaid tillukesi õisi. Kui kollaseid õisi on vähe ning ülekaalus on rohelised õienupud, on õisik alles hakanud avanema ning taime ilu kõrghetked kestavad veel pikalt.

- Kui enamik pisikesi õiekesi on aga kolletunud ning neid on hõredalt, on õitsemine lõppemas ja taim vana.

- Värvikad kõrglehed taime ladvas peavad olema ühtlaselt värvunud, leheservades ei tohi olla rohelisi viirge. Tavaliselt hakkavad kõrglehed värvi muutma siis, kui õitseaeg on ümber saamas. Mustriliste lehtedega sortide puhul on seda muidugi keerulisem jälgida.

- Kindlasti hinnake ka poti raskust: kui see tundub kahtlaselt kerge ja turvas on potis täiesti kuiv, on taimede kastmine ununenud. Jõulutäht aga ajutist läbikuivamist ei talu – selle tagajärjel hakkavad leheservad pruunistuma ning kodu kaunistama toodud lille ilu on rikutud.

- Kuigi jõulutäht sisaldab mürgist piimmahla, meeldib ta kahjuritele. Kui lehti puudutades lendab õhku imepisikesi valgeid putukaid, on selge, et taimel pesitsevad karilased. Kui toote sellise jõulutähe koju, levivad tüütud kahjurid varsti ka teistele toalilledele. Neist on väga tülikas vabaneda.

- Kui avastasite poes lillelaual ühel taimel karilased, on need suure tõenäosusega ka teistel. Sellest kauplusest ei tasu üldse jõululilli osta.

- Lõpuks vaadake ka seda, kus jõulutähepotid on poes paigutatud. Kui neile voogab välisuksest peale külma tuult, on see samuti ohumärk. Jõulutäht on pärit troopikast ning kardab seetõttu väga külma ja järske temperatuurikõikumisi. “Külmetunud” jõulutäht hakkab kodus lehti langetama või siis tõmbuvad leheservad krussi ning taim kaotab oma kauni välimuse.


Meelespea

Kõige olulisem hooldamisel

- Kodus leidke jõulutähele võimalikult valgusrikas koht ning jälgige, et tal seal külm poleks – ideaalne temperatuur on 16–20 soojakraadi.

- Kastke jõulutähte mõõdukalt ja laske mullapinnal vahepeal kuivaks tõmbuda.

- Muld peab siiski pidevalt niiske olema, sest korra läbikuivanud taimel hakkavad leheservad pruunistuma.

- Jõulutähe suurimad vaenlased on tuuletõmbus ja temperatuuri järsk kõikumine. Kui lehed hakkavad kiirelt kolletuma ja seejärel varisema, on põhjus tavaliselt selles. Akent avades tõstke jõulutäht sealt, kuhu külm õhk talle peale voogab, kindlasti mujale.