Pista talvevarudest alles olevad jõhvikad koogi, kaerahelbeküpsiste või hoopis kastme sisse
Kes pole veel kõiki talveks kogutud jõhvikaid ära söönud, siis aeg on sealmaal, et varudele tuleks pilk peale visata ning neist hapukatest marjadest hoopis suutäis magusat teha.
Mäletan oma vanaema, kes pidi igal sügisel ikka korra või paar jõhvikale pääsema ja jõhvikakissell õunatükkidega oli tal alati savikausis ootamas. Jõhvikakisselli joodi nii suvel kui talvel. Suvel toodi seda keldrist ja kosutavalt külm rüübe kustutas janu ning täitis ka kõhtu.
Kõik teavad, kui hästi maitsevad jõhvikatest valmistatud kissell ning mannavaht, kuid jõhvikaid saab kasutada ka kookides ja saiades. Lisaks sobivad jõhvikatest tehtud kastmed lihatoitude kõrvale. Jõhvikad teevad toidu maitsvaks ning annavad organismile talvel hädavajaliku toetava vitamiiniannuse. Jõhvikamorss ja ka terved marjad tõstavad söögiisu ning on heaks kosutuseks palaviku korral.
Inglased armastavad jõhvikakastet ning selle tegemiseks on igal perenaisel oma retsept. Kastet süüakse nii sooja prae kõrvale kui ka võileibadel. Pakumegi katsetamiseks võõrapärase jõhvikakastme retsepti ning ka ühe kodustesse tingimustesse kohandatud jõhvikakastme retsepti.
Retseptid: