Välimuselt on lõhnav ebaküpress omapärane ja ilus. Kuna võrsed on hästi peenikesed, siis on puu võra õhulise moega, kujult kitsaskoonusjas või suisa sammasjas. Liik jaguneb kaheks alamliigiks: Mehhiko lahe ääres rohelisevõrseline subsp. henryae ja USA idarannikul subsp. thyoides, kelle võrsed on sinakad. Seda viimast Euroopas eeskätt kasvatataksegi, kuna on külmakindlam. See tüüpalamliik levib looduslikult Atlandi rannikulähedastel aladel kuni 450 m üle merepinna, kasvades koos näiteks selliste eksootiliste tegelastega nagu soosekvoia (sooküpress), nüssad ja osaliselt talvehaljas virgiinia magnoolia. Areaali põhjapiir ulatub aga otsaga Maine'i osariiki, kus termomeetri näit võib talvel langeda kuni -38 kraadini. Sellest siis ka selle muidu pehme kliimaga rannikulähedase puuliigi üllatav külmakindlus. Levila põhjaosas kasvab ta kuni 18 m, lõuna pool isegi max 37 m kõrgeks. Esimestel aastakümnetel kasvab puu suve jooksul heades tingimustes kõrgust juurde jalg kuni poolteist.

Siit tulenebki aga üks eripära, nimelt head kasvutingimused. Lõhnav ebaküpress elutseb oma areaalis eeskätt jõgede kallastel ja suisa soodes. Mulla pH on seal 3,5 kuni 5,5, seega täiesti happeline. Nõnda võib arvata, et ega talle kuivad mullad hästi ei meeldi. Huvitav, mida ta lubjastest muldadest arvab?

Lõhnav ebaküpress näikse olevat taas üks selleine esmapilgul pirtsakas liik, kes end aga Hiiumaal hästi peaks tundma. Siin levivad väga laialdaselt liigniisked happelised mereliivatasandikud. Iseasi, paljudel koduaed sellistel maadel asub. Küllap saab ta hästi hakkama siiski ka parasniisketel muldadel.

Paraku on tegu dendroloogilise defitsiidiga, kelle hankimine nõuab tublit tahtmist. Võib arvata, et ega temast meil laialdaselt kasvatatavat ilupuud ei tule, jääb pigem kollektsionääride rõõmuks. Ma ise loodan oma mullu saadud lõhnavast ebaküpressist igatahes aina kasvavat rõõmu. Aastatega võiks ta koos kõrval sirguvate ambrapuude, soosekvoia, igihaljaste kalmiate ja teiste kanarbikulistega luua meeli paeluva koosluse, killukese eksootilistest USA idaosa niisketest metsadest.