Sellel nädalalõpul võiks perele ja ehk läbiastuvatele külalistelegi pakkuda salatit, tortellini’sid, kalafileed ja kaht sorti magusat. On ju rabarber praegu oma aiast nagunii võtta.

Koogid rabarberikompoti täidisega (40 tk)

Rabarberikompott

- ½ vanillikauna

- 200 g rabarberit

- 1 dl kristallsuhkrut

- ½ sl sidrunimahla

Tainas

- 300 g magedat võid

- 2 dl kristallsuhkrut

- 6 dl jahu

- 2 tl küpsetuspulbrit

- 1 sl vanillsuhkrut

Esmalt valmistage kompott. Poolitage vanillikaun ja kraapige välja seemned.

Pange potti rabarber, suhkur, sidrunimahl, vanilliseemned ja -kaun. Laske keema ja keetke umbes 10 minutit. Korjake vanillikaun välja ning laske kompotil jahtuda.

Nüüd alustage tainateoga. Kuumutage ahi 200 kraadini. Hõõruge või ja suhkur vahuks. Segage jahu, küpsetuspulber ja vanillsuhkur ning segage see koos võivahuga tainaks. Rullige tainast pallid ja pange need näiteks muffinivormidesse. Vajutage auk iga küpsise sisse ja täitke need kompotiga.

Küpsetage ahjus umbes 12 minutit.

Rabarberi ja ingveri magustoit (6-le)

- 115 g ladyfinger’s-küpsiseid

- 2 sl brändit

- 1 kg rabarberit

- 2 sl magedat võid

- 0,5 sl kaneeli

- 4 sl pruuni suhkrut

- konserveeritud ingveritükke siirupis (soovi korral)

- 3 munavalget

- 175 g peensuhkrut

Pange ahi 180 kraadi juurde sooja. Laduge küpsised ahjuvormi ning piserdage üle brändiga. Koorige ja viilutage rabarber õhukeselt. Sulatage pannil või ning pange sinna juurde rabarberiviilud, pruun suhkur ja kaneel. Katke kaanega ja laske küpseda 6–8 minutit, kuni rabarber on pehme. Lisage tükeldatud ingver, võtke pann tulelt ja laske veidi jahtuda. Seejärel jaotage rabarberisegu küpsistele.

Vahustage munavalged läikivaks tihedaks vahuks ning lisage 1 sl kaupa pidevalt edasi vahustades kogu vajalik peensuhkrukogus. Pange munavalgevaht rabarberipüreele ja tehke lusikaga peale mustreid ning vahutipukesi. Katke vahuga hoolikalt kõik ääred, et rabarberipüree oleks täielikult kaetud.

Küpsetage 10–15 minutit, kuni kreem on kuldpruun.

Maitseb ühtviisi hästi nii soojalt kui külmalt!

Salat ubadest

- 200 g värskeid aedube (poolitatult)

- 1 viilutatud väike punane sibul

- 1 viilutatud väike punane paprika

- 1 viilutatud väike kollane paprika

- 100 g rosinaid

- 200 g kurnatud konservmaisi

- 450 g kurnatud punaste Kidney ubade konservi

- 450 g kurnatud kikerherneste konservi

- 2–3 sl värsket peterselli

Kaste

- 3 sl oliiviõli

- 3 sl õunamahla

- 2 sl punase veini äädikat

- 2 sl mett

- 2 sl sojakastet

- 2 sl ketšupit

- 1 purustatud küüslauguküüs

- 1 sl jahvatatud ingverit

- soola

- pipart

Keetke aedoad pehmeks, loputage külma vee all ning nõrutage sõelal.

Pange kõik salatiained kaussi. Kastmeained pange teise kaussi ja vispeldage, kuni kõik on omavahel segunenud. Valage kaste salatile ja segage korralikult läbi.

Juurde sobib krõbe sai, pitaleib või naan (India leib).

Tortellini primavera

Kui tavaliselt tehakse täidetud pastat väga lihtsalt – vaid sulavõis –, siis see retsept pakub veidi maitserohkemat võimalust.

- 400g purk tükeldatud tomateid

- 150 ml tomatipastat

- 6 viilutatud šalottsibulat

- 225 g viilutatud seeni

- 225 g viilutatud suvikõrvitsat

- 1 viilutatud punane paprika

- 115 g tükeldatud sparglit

- 25 g tükeldatud päikesekuivatatud tomateid

- 1 loorberileht

- soola

- pipart

- 115 g külmutatud herneid

- 450 g lihatäidisega tortellini’sid

- 2–3 sl tükeldatud värskeid ürte

- 4 sl riivitud parmesani

- kaunistuseks värskeid basiilikulehti

Pange pannile tomatikonserv, -pasta, sibulad, küüslauk, seened, suvikõrvitsad, paprika, spargel, päikesekuivatatud tomatid ja loorberileht. Segage hoolikalt ja maitsestage. Katke pann kaanega ja laske keemiseni tõusta. Keetke aeg-ajalt segades 15 minutit. Eemaldage loorberileht, lisage herned ja keetke veel 5 minutit. Vahepeal keetke tortellini’sid umbes 15 minutit teises potis ning kurnake. Segage aedviljasegu ja tortellini’d omavahel ning serveerimisel riputage peale parmesani.

Ürdikoorikuga kala

- 4 x 175 g valge kala fileed

- 2 sl õli

- 115 g riivsaia

- 1 küüslauguküüs

- 2 sl peterselli

- 1 sidruni riivitud koor

- soola

- pipart

Pange ahi soojenema 190 kraadi juurde. Laduge fileed küpsetusvormi, pintseldage õliga ja maitsestage. Segage kausis kokku riivsai, sidrunikoor, tükeldatud küüslauk ja petersell ning maitsestage.

Katke kalafileed seguga ja vajutage noaga pind tasasemaks. Küpsetage 15–20 minutit, kuni kala on küpsenud ning kate kuldpruun ja krõbe.