Tegelikkuses on nii, et õievarre võib ära lõigata kui see silma riivab, ent siis tuleb arvestada olukorraga, kus uue kasvatamine võtab taimel kõvasti aega. Tõenäosus, et ta järgneva aasta jooksul uuesti õitsema hakkab on väga väike. Teisest küljest vaadatuna on väike puhkus taimele ainult hea, ning ta saab end rahulikult uueks õitsemiseks ette valmistada ja koguda. Sellisel juhul on uusi õisi tavaliselt rohkem ja õievärv on sügavam.

Kui õievars alles jätta, on üsnagi võimalik, et see hakkab ühel hetkel harunema, ning taim läheb samalt varrelt uuesti õitsema. Samuti tekivad vahetevahel taime õievarre külge väikesed orhideepojad, mida kasvada lastes, saab oma orhideesid kodustes tingimustes paljundada. Kui pojale on kasvanud piisavalt suured juured, võib ta varre küljest ettevaatlikult ära naksata ja eraldi potti istutada.

Õievart võib ära lõigata ka poolikult: kärpides vaid kuivanud osa. Siis näeb taim kenam välja ja see ergutab ka varre harunemist. Juhul kui viimane on juba täielikult kuivanud, tuleks see taime küljest siiski eemaldada, lõigates nii lähedalt, kui taime vigastamata võimalik on.

Jaga
Kommentaarid