TEE ISE: Kodused kommid
Hea külaline toob alati ka külakosti kaasa. Nii võibki juhtuda, et ühel hetkel avastad, et kappi on kogunenud suurem kogus küpsiseid. Veel hullem, kui korraga on avatud mitu pakki ning peale esimese paari söödud küpsise jäävad teised taldrikule oma aega ootama. Kaua nad seal ikka külitavad, liiati kipuvad need ka pehmeks minema.
Sellistest küpsistest saab lihtsa vaevaga teha midagi tõeliselt magusat. Mäletan seda retsepti juba oma lapsepõlvest, oma vanaemalt. Meid, lapselapsi, pettis ta alati ära, öeldes, et nüüd hakkame šokolaadi tegema. See oli alati põnev ja teada oli, et pärast seda ei pidanud ka enam aeda kõplama või heinamaale riisuma minema.
Otsiti välja suur lusikas ja millegipärast on meeles, et segamiseks kasutas ta alati valget emailkaussi. Meie kogunesime tema ümber ja imetlesime, kuidas tal oli kannatlikkust teha küpsised imepeeneks puruks ning millise põhjalikkusega ta võid ja suhkrut vahustas, ikka käsitsi, ja alles seejärel segas kõik kokku. Siis surus lusikaga kogu kupatuse tugevasti kausis kokku ning viis sahvrisse tahenema. Ja kui see sealt välja toodi, lubati suisa lusikaga kausist endale sobiv suutäis õngitseda.