Pika potisolemisega kipub taim juuri ümber poti kasvatama ning võib lõpuks ka ennast sõna otseses mõttes nii ära kägistada. Kui poti sees pole enam praktiliselt midagi peale juurte, on olukord juba väga halb ning selline taim tuleks võimalikult kiiresti uude potti panna. Juurepall harutatakse mõnevõrra lahti ja taimele pannakse värske, just talle sobiv muld.

Toataimede traditsiooniline ümberistutamise aeg on kevadel, siis kui algab nende uus kasvutsükkel ja päev on juba mõnevõrra pikem ning valgust rohkem. Tavaliselt algab tubaste taimedega tegelemise hooaeg märtsi alguses ning kestab läbi suve. Talve hakul lõpetatakse toataimede väetamine ning lastakse neil kasvamisest ning õitsemisest puhata.

Paljud troopilised taimed aga ei järgi sellist ettekirjutatud elutsüklit - orhideedel tekivad uued õievarred tihtipeale just sügisel ning puhkevad täielikult õide kesktalvel.

Tegelikkuses ei ole vaja taime ümberistutamisega kevadet oodata - kui on näha, et ta on halvas seisukorras, tuleb teda aidata ja seda ükskõik, mis ajal. Kängitsetud liiga väikesesse potti ja toitainetepuuduses taim on ümberistutamise üle õnnelik kas või südatalvel.