Nelk on vürts, mida võib kasutada nii magusates kui vürtsikamates toitudes. Samas peab doseerimisel silmas pidama, et selle tugev maitse varjutab teisi maitseaineid. Nelki kasutavad maailma rahvad üsna erinevalt. Prantslased suruvad nelgi sibulasse, et maitsestada hautisi, hollandlased kasutavad nelki juustu maitsestamiseks, inglased õunakoogis. Saksamaal võib nelgi maitset kohata leivas ning Ameerikas hoopis singi sees.

Nelgiga sobivad õun, peet, punane kapsas, porgand, šokolaad, sink, sibul, apelsin, sealiha, kõrvits, bataat.

Vürtsika pardi küpsetamiseks vajutage mugulsibulasse nelke ning peitke sibul seejärel pardi sisse. Nelke võite pikkida ka apelsinikoorde. Küpsetage apelsini kergelt ning kasutage hõõgveini maitsestamiseks.

Kardemon

Kardemon rõhutab nii magusaid kui vürtsikaid maitseid ning Indias on kardemon vürtsisegude oluline koostisosa. Indias kasutatakse kardemoni tee maitsestamiseks, Araabia maades aga lisatakse sellega maitset kohvile. Saksamaal, Skandinaavia maades ja Venemaal on kardemon populaarne kookides, küpsetistes ja leibades.

Kardemoniga sobivad kohv, õun, apelsin, pirn, kaunviljad, bataat jt juurviljad. Segage kardemon, must pipar, nelk ja pisut ingverit omavahel. Selline segu aitab musta teed vürtsikamaks muuta.

Kaneel

Kaneel on väga aromaatne ja peene ning veidi magusa maitsega, kuid samal ajal mõrkjas. Mida õhem koor, seda peenem on kaneeli maitse.

Kaneeliga sobivad mandlid, õun, aprikoos, baklažaan, banaan, šokolaad, kohv, lambaliha, pirn, linnuliha, riis.

Segage virsikud, nektariinid, pirnid ja õunad kaneeli ning suhkruga. Kuumutage, kuni suhkur muutub kuldseks. Serveerige kuumalt koos külma crème fraîche’ga (nn köögikoor).

Muskaatpähkel

Muskaati kasutatakse sageli puuviljamagustoitudes ja -jookides, meekoogis, piparkookides, küpsistes ning pudingutes. Samuti sobib muskaatpähkel hautistesse, risotosse, muna-, juustu- ja pastaroogadesse.

Muskaatpähkliga sobib kapsas, porgand, juust, kana, muna, kala, lammas, piimatooted, sibul, kartul, kõrvits, spinat, bataat, liha. Kasutage muskaatpähklit (riivituna) juustukastme maitsestamiseks koos lillkapsa, sibula ja lambakintsuga.

Ingver 

Ingverit kasutatakse laialdaselt nii liha- kui magusroogades, piparkookides, küpsetistes ja küpsistes. Samuti lisatakse alkoholi ja karastusjookidesse.

Ingveriga sobib kõrvits, porgand, bataat, mesi, kuivatatud puuviljad, pähklid, paprika, banaan, pirn, ananass, apelsin.
Kasutage liha maitsestamiseks Prantsuse köögist tuntud retsepti: 6 tl jahvatatud musta või valget pipart, purustage juurde 1 tl nelki, riivige 2 tl muskaatpähklit ja 1 tl jahvatatud ingverit.

Kadakamari 

Kadakamarju kasutatakse palju Skandinaavia, Prantsusmaa ja Saksa köögis koos küüslaugu ja ürtidega (majoraan, rosmariin, tüümian). Ingliskeelsetes maades on kadakamari tuntud rohkem kui džinni maitsestaja. Tõstab esile suitsutatud toidu ja ulukiliha maitset.

Kadakamarjadega sobib õun, veiseliha, kapsas, part, hani, sealiha, ulukiliha.

Purustage kadakamarjad uhmris koos küüslaugu ja kivisoolaga ning määrige saadud seguga lamba-, sea- või ulukiliha. Samuti võib purustatud kadakamarju lisada lihamarinaadile. Kadakamarjad annavad huvitava maitsevarjundi ka jõulukookidele.