"Aga ka pealtnäha süütud preparaadid võivad oluliselt mõjutada teiste ravimite toimet.

Näiteks vähipatsiendi puhul on levinud arvamus, et raske ravi kõrvale vajab inimene midagi toonust tõstvat. Ent toniseerivad preparaadid võivad vähendada vähiravimi mõju. Nii et kui pere tahab head ja ostab oma vähihaigele vanemale toonust tõstvat toidulisandit, siis ta võib teha hoopiski karuteene."

Vähihaigeted peaksid pigem lisapreparaatidest loobuma või pidama enne nõu arstiga.

Ka nii kasulik taim nagu naistepuna võib tekitada teiste ravimitega vägagi soovimatuid koostoimeid.

"Naistepuna on maailmas üks enim müüdud ravimtaimi. Ta on väga hea stressileevendaja, looduslik antidepressant, samuti aitab teatavate naistehädade, näiteks menstruatsioonivalude korral," rääkis Meren.

"Samas on tal ka ridamisi kõrvaltoimeid. Näiteks kiirendab ta vähiravimite metabolismi ehk viib ravimi kiiremini kehast välja, mistõttu see ei jõua avaldada soovitud mõju. Lisaks suurendab naistepuna migreenirohtude ning vähendab kolesterooliravimite toimet."

Samuti vähendab taim antibeebipillide mõju, mis selgub enamikule üllatusena. "Üsna palju beebisid on siia ilma sündinud just naistepuna väärkasutamise tõttu. Käidi külas, joodi ilusat naistepunateed, teadmata, et see pärsib beebipillide toime," ütles Meren.

Ravimtaimi ja toiduaineid, mis teistele ravimitele mõju avaldavad, on sadu. Seetõttu kuulake hoolikalt arste, kui nad soovitavad näiteks mitte juua mõne ravimiga piima või katsuda vältida toidus küüslauku.

Allikas: Pealinn