Sellest, mis just tänavu eriti moes, räägib sisekujundaja Katariina Kalda.

Mündiroheline kombineeritud pastelsete toonidega on hooaja moelemmik

Õrn troopika

Katariina sõnul on selle kevade värvid värsked ja õhulised, ulatudes õrnadest pastelsetest toonidest kirgaste troopilisteni. Moes on sinine, lilla ja mündiroheline. “Eriti kindla sammuga uustulnukaks ongi just mündiroheline, aga kõik need kolm värvi kombineerituna pastelsete
toonidega annavad hoo sisse igale sisustajale,” ütleb Katariina.

Aga see pole veel kõik: väga popp on tumesinine, mis seab end elamises sisse peamiselt tekstiilide abil, näiteks diivanipatjadel, aga lubatud on see mõistagi ka mujal. “Ootamatult on sel korral siniseid toone aktsendina toetamas ka punane ja oranž, mis tavaliselt kevaditi hoopis paletist välja kipuvad jääma,” räägib sisekujundaja.

Kevadel ei saa muidugi üle ega ümber kuldsest ja kollasest. Need aitavad ruumi elavdada ning sobivad peaaegu kogu pastelse värvipaletiga, mistõttu neid on lihtne teiste värvidega kombineerida. Kasutada võiks neid mõlemat mööblitekstiilides, eriti hästi mõjub ooker- või kuldkollane samet.

Kollased ja kuldsed toonid on kevadevärvid ja sel hooajal ka moevärvid.

Mustrimaailm leebub

Ehkki mustrites on endiselt moekad must-valged graafilised ja trükitud mustrid, hakkab nende rangus ja geomeetrilisus taanduma. “Ära hakkavad kaduma rombid ja siksakmustrid, need asenduvad ebakorrapärasema joonega, sealhulgas nii-öelda vabakäe-geomeetriaga,” räägib Katariina.

Moodi on minemas ka sulanduv või hägustuv värv: näiteks ruumi avardamiseks kasutatakse ühte tooni seina alaosas intensiivsemalt, muutes seda seinapidi üles liikudes järjest heledamaks. “Seda kasutatakse nii tekstiilides, tapeetidel kui ka aksessuaaride puhul. Lisaks omanäolisusele ja uudsusele ongi ta silmapetteks hea vahend,” selgitab sisekujundaja.

Lilled ja suled, metall ja samet

Kui seniloetletust miski südamelähedane tundunud pole, võib ehk rõõmu pakkuda teadmine, et trendikad on ka Maroko maagilised mustrid ja värvid, samuti troopikateemad: palmid, troopilised lilled, linnud, putukad ja suled. Seda nõnda rikkalikul kujul, et võib end julgelt väljendada. Endiselt pole kusagile kadunud ka suureõielised lillemustrid, sel kevadel tulevad nad eriti lopsakate ja lõbusatena.

Katariina räägib, et ajatu ja glamuursena mõjuvad metalsed materjalid: hõbe, kuld, vask ja messing. “Seda nii klassikalises kui ka modernses interjööris,” selgitab ta. Metalseid elemente leidub sel kevadel ka tekstiilidel, plastil ja klaasil.

Samuti on moes juba eelmisel aastal populaarseks muutunud samet ning naturaalne puit. Väga moodne ja trendikas on kasutada oma elamises kootud ja vilditud aksessuaare, näiteks on popid kootud kattega tumbad, lambisirmid, kootud voodikatted ja kootud või vildist vaibad. Kudumid olgu aga suurelõimelised ja pisut robustsedki.

Järgida või mitte?

Pidevalt muutuva sisekujundusmoe tuules tekib tahes-tahtmata küsimus, kas on ikka mõistlik trendidega kaasa joosta. Katariina arvab, et igaüks peaks selles küsimuses lähtuma iseendast ja oma eelistustest. “Pole mõtet arutult taga ajada trende, mille suhtes puudub igasugune sümpaatia. Sellegipoolest on mu töö selgelt näidanud, et varem või hiljem jõuab teatud osa kujundusmoest igaüheni, kes oma kodu sisustamisega tegeleb. Eelistused muutuvad justkui iseenesest ja ühes suunas,” räägib ta.

Katariina soovitab igast hetketrendist välja noppida see, mis endale sobib. Esialgu on tema hinnangul mõistlik katsetada väiksemate detailidega, jättes tingimata võimaluse kõike kerge vaevaga muuta: kas siis edasi arendada, või vastupidi, endiseks tagasi pöörata.



Kuidas trende kodus sobitada

Et trendijärgimise soovist elamist igal kevadel täielikult mitte ümber kujundada, tasuks eesmärgiks võtta mõõdukus: oma kodus ei pea kajastama kõike, mis hetkel sisekujundusmaailmas moekas on, piisab vaid mõnest detailist. Võimalusi on väga palju ja need ei pruugi olla sugugi üle mõistuse kulukad.

Vaev on kergem, kui tuua interjööri vaid mõni kindel värv või kindla mustriga aksessuaarid. Näiteks dekoratiivpadjad, pleedid, küünlajalad, vaagnad, päevatekk või muu kergesti vahetatav ese on selleks väga hea variant.

Ruumi valgustuse muutmiseks piisab, kui lisada põranda- või lauavalgusteid. Valgustitele saab hõlpsalt trendika välimuse, kui vahetada nende kupleid.

Ruumi on lihtne elavdada seinale pilte riputades. Kui soovite ruumi sisse tuua loodusteemat, võib lihtsatesse raamidesse panna kas või kuivatatud puulehti, lilli või mõnest vanast teatmeteosest välja lõigatud joonistusi liblikatest ja putukatest. Või otsida meelepäraseid pilte internetist ja neid välja printida.

Troopikateemat aitab sisse tuua mõni tore uus temaatiline potitaim.