Tervislik ME-3 bakter on keefiri ostetuimate piimatoodete hulka tõstnud
Tartu ülikool ja AS Tere pikendasid 27. märtsil kümneks aastaks litsentsilepingut, millega Tartu ülikool annab AS Terele õiguse jätkata ülikooli teadlaste avastatud bakteri Lactobacillus fermentum ME-3 kasutamist piimatoodete valmistamisel ning müümisel Eestis ja 12 Euroopa riigis.
Tartu ülikooli arendusprorektori Erik Puura sõnul kõnealune partnerlus heaks näiteks, kuidas ülikooli teadustulemusi edukalt ettevõtte tootearenduses rakendada.
„Kõige meeldivam asjaolu koostöös on selle pikaajalisus: AS Tere on jätkuvalt suutnud toiduainetetööstuse ülitihedas konkurentsis ME-3-e oma toodetes tarbijatele atraktiivsena hoida. Ilmselgelt on see väga tõhus probiootikum,“ rääkis Puura ning avaldas heameelt jätkuva koostöö osas.
AS Tere turundusdirektor Alar Pink lisas, et Tartu ülikooli avastatud bakteri kasutamine on viinud Helluse keefiri tootegrupi müüdavaimate hulka Eestis.
AS Tere poolt toodetavad „Helluse“ kaubamärgiga jogurt, hapupiim ja keefiritooted sisaldavad ülikoolis avastatud probiootilist bakterit Lactobacillus fermentum ME-3. Tegemist on Tartu ülikooli patenteeritud leiutisega „Lactobacillus fermentum ME-3 kui antimikroobne ja antioksüdantne probiootikum“, mille autorid on Tartu ülikooli teadlased Marika Mikelsaar, Mihkel Zilmer, Tiiu Kullisaar, Heidi Annuk ja Epp Songisepp.
Bakter Lactobacillus fermentum ME-3 on ainulaadne sellepoolest, et temas on kombineeritud kaks poolt – ta on antimikroobne ja samal ajal ka antioksüdantne. Seega on tal otsene hävitav mõju kahjulikele mikroobidele ja kasulik mõju inimorganismile.
Piimhappebakter ME-3 jõudis 2014. aastal koostöös Prantsusmaa arenduspartneriga VF Bioscience ka Reg’Activ Cholesterol nimelistesse kolesteroolitaset alandavatesse toidulisanditesse. Kapsleid müüakse nii Eesti, Prantsusmaa, Filipiinide kui 2015. aasta märtsist ka USA apteekides.