RETSEPTID: Nurmenukk on tegelikult salatitaim
Ravimtaimena tunti nurmenukku juba antiikses Kreekas, kus ta oli kaheteistkümne jumala lill. Vanad eestlased uskusid nurmenuku ravijõudu, kuid korjasid vaid õiekroone. Õitega raviti rinnahaigusi, jooksvat ning isegi rõugeid. Nurmenuku ja kassikäpa õisi, samuti lehti kuivatati koos tubakalehtedega ning tubaka parkimisel jäeti selle hulka. Pidi andma hea lõhna ja olema rindadele pehmem kui paljas tubakas.
Seda, et nurmenukutee aitab köha vastu, kinnitab nüüdnegi arstiteadus. Raviva toimega ained on saponiinid. Kõige enam on neid juurikates, kuid ka õites ja lehtedes.
Kuulus loodusravi austaja pastor Kneipp pidas väga tõhusaks reumaravimiks 1–2 tassi nurmenukuteed päevas. See tugevdavat veel südant.
Nurmenukk köögiviljakultuurina ja toidus
Nurmenukku saab toiduks kasutada juba varakevadel, kui teisi köögivilju veel pole. Nurmenukk on väga lühikese vegetatsiooniperioodiga – söögiks kõlblik vaid mais-juunis.
Nurmenukulehti ja -õisi võib hakkida kõikvõimalikesse salatitesse (nt koos võilillelehtede, nõgesevõsude ja kasepungadega). Üks värske kevadine nurmenukuleht rahuldab täiskasvanud inimese päevase C-vitamiini vajaduse. Selle lehe saab asetada kas tervelt või peenestatult võileivale ning koos vorsti- või juustuviiluga ongi kerge hommikueine valmis.
Nurmenukulehti võib kasutada salatites sarnaselt leht- või peasalatiga.
Vitamiinirikas kevadine salat
100 g redist
100 g lehtsalatit
100 g noori võilille-, oblika-, nurmenuku- või rabarbrilehti
200 g hapukoort
soola
suhkrut
murulauku või talisibulapealseid
Lõigake redised ratasteks, salati- ja taimelehed peenteks ribadeks. Hapukoor maitsestage soola, suhkru ja hakitud maitserohelisega ning segage kergelt salatiga. Sobib nii liha- kui kalatoitude kõrvale.
Nurmenuku-sibulasalat
300 g nurmenukku
100 g rohelist sibulat
4 g hapukoort
l muna
soola
Peske nurmenukk ja roheline sibul ning tükeldage. Maitsestage soola ja hapukoorega. Peale asetage keedetud munalõigud.
Nurmenuku-rõikasalat
150 g nurmenukku
150 g riivitud rõigast
30 g hapukoort
Peenestage nurmenukk ning segage riivitud rõikaga, maitsestage soola ja hapukoorega.
Nurmenukusalat tervamaitselise tomatikastmega
150 g nurmenukku
40 g hakitud sibulat
75 g keedetud kartulit
30 g teravamaitselist tomatikastet
soola
Peenestage nurmenukk, segage hakitud sibula ja tükeldatud kartulitega ning maitsestage soolaga. Peale valage tomatikaste.
Nurmenuku-mädarõikasalat
Peenestage 250 g nurmenukulehti, maitsestage soolaga, segage läbi. Peale puistake 2–3 sl peenelt riivitud mädarõigast. Kastmeks tarvitage hapukoort või jogurtit.
Salatiks võib kasutada ka noori mädarõikalehti, võttes neid 1 osa 3 osa peenestatud nurmenukulehtede kohta. Maitseks veidi soola ja suhkrut, kastmeks hapukoort või jogurtit.
Peedilõigud nurmenukuga
Tükeldage 100 g nurmenukulehti ja 25 g rohelist sibulat. Asetage roheline keedetud peedi rõngastele, maitsestage hapukoore ja soolaga. Enne lauale andmist hoidke peedilõike 10 minutit külmkapis.
Kartulisalat nurmenukuga
Kartulisalat valmistage käepärast olevatest toiduainetest. Nurmenukulehed lõigake peenteks ribadeks ja lisage salatisegule. Kastmeks sobib soola ja suhkruga maitsestatud hapukoor.
Nurmenuku-munasalat
200 g nurmenukku
2 muna
100 g hakitud sibulat
80 g riisi
40 g rasva
soola, pipart
Peenestage nurmenukk, sibul ja keedetud muna. Lisage keedetud riisi, soola, pipart.