Suur eelis labida ees on see, et hark ei haki püsiumbrohu juuri ja risoome tükkideks, millest igaühest hakkab arenema uus taim. Hargiga on hea õngitseda umbrohujuuri tervena mullast välja ning suuremaid mullakamakaid lahti lüüa.

Hargiga on mugav segada mulda komposti, mineraalväetist ja sügisel puulehti. Asendamatu on aiahark kompostihunniku ümberkaevamisel.

Marjapõõsaste aluse mullapinna kobestamisel ei lõika hark põõsa juuri katki. Seda läheb tarvis ka kartuli ja juurvilja koristamisel.

* Labidat on vaja tõsisemal kaevamisel, kui tuleb maad uute peenarde jaoks ette valmistada, teha istutusauke ning sügisel muld korralikult läbi kaevata. Teravaotsalise labidaga on kergem kaevata kivist, savist ja kõva pinnast, kumeraotsalise tööriistaga aga servata peenra- ja muruääri.

Labidaga on hea töötada üksnes siis, kui see on terav. Teritada saab edukalt ka ise, kui on olemas sobiv käi või viil. Oluline on seda teha õigesti: labidalehe otsa teritage vaid pealmiselt poolelt, sest siis on seda kerge otse alla mulda vajutada ning labidas ei nihku ettepoole.

* Mullatöödel ei saa hakkama laia ja raske raudrehata, millega on hea külviks või istutamiseks ettevalmistatud mullapinna pealmist kihti peenestada-siluda. Loomulikult saab sellega riisuda prahti.

Raske raudrehaga on hea siluda mullapinda.

* Kõplaid läheb vaja peenarde hooldamisel, et hävitada umbrohtu, purustada mullakoorikut, kobestada peenra pinda umbes 5 cm sügavuselt. Kõpla nurgaga saab ette tõmmata ka külvivagusid.

Lehtkõplaga (vasakul) saab hävitada suuremat umbrohtu ja kobestada mulda, välkkõblas lõikab hõlpsalt nagu noaga lahti väiksema umbrohu ning laseb töötades ka tagurpidi liikuda.

* Väiksematest mullatööriistadest kulub ära käppkobesti, millega rohimise ajal mulda kobestada. Taimehargiga saab umbrohtu koos juurtega mullast välja tõsta. Aiakühvlit läheb vaja väikeste taimede istutamisel ja mulla tõstmisel lilleanumatesse jm. Umbrohujuurija on hea abiline, kui peenralt või murust tuleb välja kangutada pika juurega võililli jm umbrohtu.

Vasakult: umbrohujuurija, käppkobesti, kühvel-umbrohujuurija, kobesti, aiakühvel.
Jaga
Kommentaarid