Kooskõla saladused

Värvide valimisel on hea abiline värviratas. “Tänu värvirattale on võimatu panna kokku värve, mille vahel tekib ebakõla,” räägib amplite komponeerija ja näitab ketast liigutades, kuidas asi käib. “Kõigepealt tuleb paika panna põhivärv. Kõik ülejäänud värvid, mis aknasse jäävad, sobivad sellega kokku. Ratta alumise poole aknas on kontrastvärvid. Neid võib lisada nagu väikseid pärleid põhigamma sisse.”

Värvide valimine värviringi järgi

Eriti meeldivad kujundajale kooslused, kus suurtel õitel on pisikestest õitest toon toonis taust. “Igal aastal avastan jälle mingi nipi ja õpin taimi paremini tundma. Oluline on sordid õigesti valida. Kui kasvukuju sobib kokku, tekib taimedest ilus suur pall. Aga näiteks mõni petuuniasort ei hakka allapoole langema, vaid kasvab poti kohale nagu vihmavari. Tema sobib amplisse vaid üksikult, sest ta ei segune teistega.”

Komplekti kokku pannes on tähtis ka see, et liigid-sordid oleksid ühekõrgused ja hakkaksid ühel ajal õitsema. Õnneks on kataloogis need andmed antud ning taimeseltskondi pole raske kokku passitada.

Aiandis valmivates amplites õilmitsevad tänavu suure- ja väikeseõielised ripp-petuuniad, raudürdid, südajad suuterad, sinilobeeliad, feerulalehised rused, lamavad sanvitaaliad, fuksiad, pelargoonid, suvifloksid. Leheilu lisavad oma rippuvate väätidega ilubataadid, käokullad, ilunõgesed ja metsvitsad.

Kahekordse ampli sünd

Eriti lopsaka lillepalli saamiseks tuleb istutada kaks korrust taimi. Aiaärist otsige spetsiaalset potti, mille külgedel on avaused. Kodus saate sobivaks kohandada ka tavalise 32cm läbimõõduga ripp-poti, kui teha selle küljele neli ringikujulist avaust, millest väiketaime juurepall parasjagu läbi mahub. 

Taime istutamine

“Neli auku on täiesti paras, rohkem pole vaja, sest ripplilled kasvavad väga suureks,” märgib Merle.

Istutama asudes täidab ta kõigepealt anuma kuni avadeni turbaga ning patsutab selle kergelt tihedamaks ja siledamaks. Tänavu saadab aiand müüki ka ripp-petuuniatest sinimustvalgeid ampleid. Ühe sellise teebki aednik nüüd valmis.

Alumisele korrusele sätib ta diagonaalselt kaks valget hübriidpetuuniat ‘Table White’ sordirühmast Surfinia ja kaks musta õiega sorti ‘Black Satin’ uuest sordirühmast Sweetunia.

Nende peale läheb jälle turvas. Vahepeal puistab tegija potti pikatoimelise väetise graanuleid ja segab need turba sisse. Pott saab servani täidetud, aga kuna turvas vajub veidi, tekib varsti vajalik ruum ka kastmisveele.

Väetamine

Ülemisele korrusele lähevad diagonaalis kasvama kaks sinist petuuniat sordist ‘Surprise Marine’, teises suunas vastamisi juba eelnimetatud valge ja must sort. “Eri värvid peavad olema kindlasti diagonaalselt ning ülemise ringi taimed alumise ringi taimede vahekohtades,“ rõhutab kujundaja. „Siis on taimed tasakaalus, kasvavad üksteisest läbi, õievärvid segunevad ja tekib ilus pall.”

Keskele sätib ta aga valgeõielise ripp-lobeelia, et suurte õite vahel oleks ka heledat õievahtu. Komplekti läks seega kokku üheksa taime. Ongi valmis. Ei midagi keerulist.

Teine ampel tuleb kollane nagu päike. Sinna paneb kujundaja mõlemale korrusele suure õiega petuuniad Surfinia ‘Surprise Yellow’ ja nende vahele tillukeste õitega veidi tumedamat tooni sordi ‘Calita Gold’ sordirühmast Million Bells. Üles keskele tuleb valgeks õiesäbruks lobeelia.

Nüüd näeme nippi, kuidas sobitada läbi avause taim, mille juurepall on liiga suur. Vars ja lehed tuleb keerata paberi või kile sisse, nii et tekib peenike toru. See tuleb pista läbi avause seestpoolt. Väga lihtne. Kate kaitseb lehti, et need toppimise käigus viga ei saaks.

Taimede istutamine amplisse

Neile, kes tahavad oma ampli ise istutada, on aiand välja mõelnud neljast taimest koosneva komplekti. Liigid ja sortide õievärvid on neisse valinud asjatundja, kõik on maitsekas ja sobib kokku. Kui keegi soovib teha aga kahekordset amplit, tuleb tal lihtsalt osta kaks ühesugust neljast potikomplekti. Pärast amplisse istutamist hakkavad taimed juba paari nädala järel õitsema.