Kõrvitsad on soojanõudlikud köögiviljad, sellepärast ongi mõistlik nende välja istutamisega juunini oodata. Õhk ja muld peavad olema vähemalt 12‒15º soojad, et taimed kasvaksid ja moodustaksid vilju. Kõige paremini edenevad tali- ja suvikõrvitsad siis, kui õhusooja on 20‒30º.

Loomaaia kõrvitsapeenrale oli juba varem veetud kõrvalasuvast kompostivabrikust peale värsket rammusat sõnniku- ja taimekomposti, nii et moodustus umbes meetri kõrgune ja mitme meetri laiune pikk kuhi.

Kõigepealt kaevasid õppepäevalised pinnase ühe labidalehe sügavuselt läbi, et mulda kobestada, seejärel silusid rehaga pealt ja külgedelt siledaks.
Kuidas taim potist välja võetakse

Hannes Maripuu näitab, kuidas istikut potist välja võtta: keera pott tagurpidi, ühe käega toeta taime ja teisega eemalda pott. Tegutseda tuleb ettevaatlikult, sest kõrvitsataim on väga habras ja murdub kergesti.

Täiesti vale on taimel varrest kinni võtta ja üritada teda potist välja tõsta, sest juurepall ei pruugi välja tulla ning kõvasti tõmmates võib vart ja juuri vigastada.
Kõrvitsataimed kahes reas

Kõrvitsataimed istutati kahte ritta u 70 cm vahedega.

Istutamine käib nii: kaeva labidaga auk, pane istik kuni idulehtedeni mulda ja vormi ümber taime nõgu, et kastmisvesi laiali ei valguks.

Tavaliselt külvatakse ühte potti 2‒3 kõrvitsaseemet, sest kõik ei pruugi idaneda. Kui kõik seemned siiski tärkasid ja potis on kaks või isegi kolm ilusat taime, ära hakka neid lahti harutama, sest see vigastab juuri. Pista kõik ühte auku. Kui ümberringi on piisavalt ruumi ja muld mõnusalt kobe ja viljakas, kasvatavad kõik taimed kena saagi.
Katteloor taimede kaitseks

Kuhja lõunapoolsele küljele istutati väiksema viljaga kõrvitsasort. Kui taimed kastetud, rulliti peale sooja hoidmiseks katteloor. Loori servad kinnitati mullaga. Loor laotati lõdvalt, et taimedel oleks selle all ikka ruumi uusi lehti kasvatada.

Olulised nõksud:

* Enne istutamist kasta potid põhjalikult läbi.

* Pane istik idulehtedeni mulda ‒ siis kasvavad ka mulda jäävale varreosale juured ning taim saab suurema juurekava, mis teda paremini toidab ja joodab.

* Suru muld ümber taime vaid õrnalt tihedamaks, et õrnad juured viga ei saaks.

* Pärast istutamist kasta iga taime korralikult, sest koos veega valgub muld tihedalt ümber juurte.

* Kastmisveel lase enne soojeneda, et see oleks leige. Otse kraanist või puurkaevust tulnud jääkülm vesi tekitab taimel šoki, millest toibumine raiskab kasvuenergiat.