Levib väga kiirelt ja pidevalt risoomivõsunditega, lisaks paljuneb ka seemnetega. Risoomivõsundid võivad juurduda igas sõlmekohas ja anda uue naaditaime.

Loodussõbralik tõrje. Juurida järgepidevalt ja väga korralikult mullast välja. Naati saab suretada ka pidevalt pealseid eemaldades. Kus ruumi rohkem, võib selleks kasutada niidukit.

Herbitsiid. Kasutage glüfosaati sisaldavaid herbitsiide, näiteks Roundup, Klinik, Taifun. Esimese korraga võib hukkuda vaid osa risoome.

* Harilik kirikakar (Bellis perennis)
Harilik kirikakar

Seemnetega levides istutab end aias igale poole. Kinnitub eriliselt tugevalt vastu maad, teda on tülikas välja tirida.

Loodussõbralik tõrje. Pidev väljajuurimine. Suurema pesakonna puhul on lihtsam see labidaga murust välja lõigata ja lapile uus muru külvata.

Herbitsiid. Aiapidajad kurdavad, et Starane neid lillekesi ei hävita. Kas pintseldada iga taim üle kange glüfosaati sisaldava herbitsiidiga?

* Harilik hiirekõrv (Capsella bursa-pastoris)

Harilik hiirekõrv

Tüütu umbrohi, ühel taimel võib valmida mitukümmend tuhat seemet, seemned säilivad mullas idanemisvõimelised kuni kuus aastat.

Loodussõbralik tõrje. Mitte mingil juhul ärge laske õitsema minna, kitkuge varakult välja.
Herbitsiid. Titus®25DF.

* Harilik orashein (Elymus repens)

Harilik orashein

Paljuneb kiirelt oma valgete nööritaoliste sitkete risoomide abil. Labidaga kaevamine tükeldab risoome, igast pungaga tükikesest kasvab uus taim.

Loodussõbralik tõrje. Kitkumine ja niitmine ei aita, risoomid tuleb mulla seest hargiga kaevates välja harutada. Seda on tark teha ka peenarde lähiümbrusest.
Herbitsiid. Titus®25DF, Agil.

* Põldohakas (Cirsium arvense)

Põldohakas

Levib lendkarvadega seemnetega, mis võivad kohale jõuda mitmete kilomeetrite kauguselt. Seemnest kasvama läinud taim paljuneb edasi juureharude abil. Juured võivad olla enam kui poole meetri sügavusel. Taime välja tõmmates murdub juur kergesti, mulda jäänud jupist kasvab uus taim või isegi mitu.

Loodussõbralik tõrje. Kitkuge või torgake välja võimalikult noorelt.

Põldosi (Equisetum arvense)

Põldosi

Eriti vastik püsiumbrohi, sest tema risoom haruneb tugevalt ja tungib kuni paari meetri sügavusele, kust seda on võimatu kätte saada. Mulda jäänud sõlmekohaga risoomijupist areneb uus taim.
Loodussõbralik tõrje. Juurige käsitsi välja.

Herbitsiid. Kogemuste põhjal ei tapa isegi glüfosaati sisaldav herbitsiid.

* Suur teeleht (Plantago major)

Suur teeleht

Pealt limased seemned kleepuvad kergesti inimese (ka loomade) jalgade külge, kust mõne aja pärast pudenevad maha. Kasvab kõikjal, kus inimene liigub.

Loodussõbralik tõrje. Teelehe kodarikku on raske välja tõmmata. Asi õnnestub paremini, kui võtate varrest hästi maapinna lähedalt kinni ja keerate. Võib kergitada ka juurija või labidaga taimealust mulda ja ta välja tirida.

* Roomav tulikas (Ranunculus repens)

Roomav tulikas

Võsundid juurduvad kergesti sõlmekohtadest, kuhu kasvab uus taim. Seetõttu võib vallutada kiiresti väga suure maa-ala. Lühikese risoomi küljes on palju peenikesi narmasjaid juuri, mistõttu taime on raske välja tõmmata. Paljuneb ka seemnetega, mis valmivad väga kiiresti.

Loodussõbralik tõrje. Taimikust välja harutada ja juurida. Seal, kus teda kasvab murus liiga palju, on targem kamar labidalehe sügavuselt ümber pöörata.

* Harilik võilill (Taraxacum officinale)

Harilik võilill

Paljuneb jõudsalt nii seemnete kui juuretükikestega. Äärmiselt elujõuline: uueks taimeks suudab areneda isegi vaid poole sentimeetri pikkune juurejupp! Sellepärast polegi mõtet lehekodarikku lihtsalt ära kitkuda või tõmmata välja osa juurikast – varsti on taim tagasi!

Loodussõbralik tõrje. Pidev juurimine. 10 cm sügavuselt läbi lõigatud juurega võilill sureb kuival ajal mõne päevaga. Levikut piirab veidi seegi, kui õied ära noppida, et ei tekiks seemneid. Võilille vohamist niitmine ei tõkesta: tänu juures olevale rikkalikule toitainevarule ja rohketele varupungadele taastub ta hõlpsalt.

Herbitsiid. Starane 180.

* Niitjas mailane (Veronica filiformis)

Niitjas mailane

Roomavad võrsed juurduvad peaaegu igast võrsesõlmest ning kasvavad ka üksteise peale. Moodustub tihe madrats, mis on kõvasti vastu maapinda kinnitunud. Aina laienedes surub see teised taimed julmalt välja. Võrseid on väga tülikas jupp jupi haaval välja kiskuda. Tavalise niidukiga niites aina levib, sest soodsatel tingimustel läheb pea iga varretükike kasvama.
Loodussõbralik tõrje. Kraapida murust käsitsi välja. Kasutada vaid koguriga niidumasinat. Ulatusliku sissetungi korral on targem muru uuesti rajada.
Herbitsiid. Üksikud kolded üle pintseldada (mitte pritsida) glüfosaati sisaldava herbitsiidiga (kindlasti maksimaalse normiga). Starane paneb mailase vaid korraks põdema, võib proovida mitu korda töödelda.

Milliseid umbrohumürke võib kasutada
Inimesed, kes pole läbinud taimekaitsealast koolitust ega oma vastavat tunnistust, kõiki preparaate nende ohtlikkuse tõttu kasutada ei tohi. Nimekiri Eestis väikepakendis turule lubatud taimekaitsevahenditest, mida saab väikeaiapidaja poest osta ja kasutada, asub aadressil http://www.pma.agri.ee, “Taimekaitsevahendite register”.