Ürdid õigel ajal kuivama!
Omakasvatatud maitsetaimed on kõige väärtuslikumad, sest nad jõuavad toidulauale võimalikult värskelt.
Säilitamiseks koguge taimi ajal, mil nende maitse- ja lõhnaomadused on kõige paremad. Nii värsked kui ka kuivatatud maitsetaimed sisaldavad eeterlikke õlisid kõige rohkem õitsemise eel ja selle algul. Püsikud, mida soovite talveks kuivatada, lõigake maha maapinna lähedalt või 15 cm kõrguselt, siis hakkavad nad kiiremini võrsuma.
Lehtede ja õite korjamiseks sobib kuiv päikesepaisteline hommikupoolik, kui kaste on juba kuivanud ning toimeainete sisaldus taimedes suurim.
Raamatu “Till aias ja köögis” autor Tiiu Väinsaar ei soovita ürte lausvihmaga koristada ja kinnitab, et alles kolm päeva pärast suurt vihma tõuseb toimeainete hulk taimes normaalsele tasemele. Pikemal vihmaperioodil peaks leidma sajuhoogude vahel veidigi aega, kuni koduaias kasvavad maitsetaimed on koristamiskõlblikud, see tähendab kuivad.
Muret teeb veel asjaolu, et pärast tugevat äikesevihma on taimed mullapritsmetega koos. Taimi ei tohiks aga pesta, sest see vähendab vajalike toimeainete kogust.
Väikeses koguses saab kasvavaid taimi päev enne koristamist pesta peenejoalise voolikuga, aga see on suur töö.
Hilissügisel peterselli koristades vajavad lehed tihti pesemist. Siis tehke seda kiirelt ja ilma leotamiseta. Märg ürt tahendage enne restil kuivatamist.
Seemneid koristage valikuliselt vastavalt nende valmimisele. Aga seemnete puhul ei kehti samad soovitused mis ürtide puhul. Näiteks köömneid on hea lõigata hommikuse kaste ajal, sest niiskelt varisevad nad vähem. Küpsed seemned kipuvad üldse kergesti maha pudisema.
Kasutage korvi
Noa või kääridega lõigatud taimed asetage suurde õhurikkasse kasti või korvi. Ärge suruge neid kokku, vaid jätke õhuruum vahele. Vürtsbasiilik ja aedmeliss on eriti õrnad ning tundlikud pigistamisele. Kui te seda ei arvesta, ei saa te ka ilusa välimusega ürti, sest muljutud kohad lähevad neil kuivatamisel mustaks.
Kuivatamine
Ärge koristage taimi nii suures koguses, et te ei suuda neid tunni jooksul kuivama sättida ning enne seda veel neid läbi sorteerida. Peale selle peate arvestama, missugune on teie kuivatamiskoht ja kui suurel hulgal taimi saate sinna panna.
Sorteerimisel eraldage värvimuutustega ja katkised lehed, eemaldage veerikkad või puitunud varred.
Kuivatamiseks sobib pime, kuiv, soe, puhas tuuletõmbega ruum, mis võiks olla ka ventileeritav. Kõiki taimi ei saa kimpudes kuivatada, nii et lisaks nööridele on vaja kuivatusreste.