RETSEPTID: Hõrgutisi vaarikatest
Vaarika-külmdessert
Suhkrukook põhjaks:
2 muna
½ dl tuhksuhkrut
napilt 1 dl nisujahu
4 sl vaarikakeedist
noaotsatäis soola
Vahustage munad ja suhkur, lisage sool ja sõelutud jahu, segage ühtlaselt läbi ning valage küpsetuspaberiga kaetud plaadile. Küpsetage 220° juures ca 5 minutit. Valmis põhi kummutage suhkruga üle puistatud küpsetuspaberile ja laske jahtuda. Vooderdage piklik koogivorm kilega, lõigake suhkrukoogist vormi järgi kaks riba – esimene pange vormi põhja, teine pärast peale.
Täidis:
4 munakollast
1 dl suhkrut
½ l vaarikapüreed
2 sl marjalikööri
½ l vahukoort
Pange munakollased ja suhkur paksupõhjalisse potti ning hõõruge mõõdukas soojuses kergeks vahuks. Vaarikapüree hõõruge läbi sõela, et eemaldada seemned ja lisage munavahule, samuti liköör ning segage ühtlaselt läbi. Vahustage koor kergelt, ärge seda väga tihkeks tehke ning segage ettevaatlikult jaokaupa tõstes vaarikapüreesse.
Nüüd määrige suhkrukoogist põhjale õhuke kord vaarikamoosi, kallake täidis vormi ning peale asetage teine koogitükk, moosiga kaetud pool vastu täidist. Koogivorm mähkige korralikult kilesse ja pange ööseks sügavkülma.
Külmikust võtke magustoit välja 20 minutit enne laualeandmist, siis see soojeneb toatemperatuuril ning pole lõikamisel kivikõva, on mõnusam süüa, samuti laseb see vallanduda maitsel ja lõhnal.
Biskviit:
3 suurt muna
1 ½ dl suhkrut
1 dl nisujahu
½ dl kartulijahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl vanillsuhkrut
Täidis:
2–3 dl paksu vaarikakeedist
150 g purustatud mandleid
Katteks peale:
1 dl vahukoort
1 dl kohupiimapastat
vaarikaid
tuhksuhkrut
Vahustage munad suhkruga, lisage kartulijahu, küpsetuspulbri ja vanillsuhkruga segatud jahu, segage hoolikalt läbi ning valage küpsetuspaberiga kaetud plaadile. Küpsetage 220° kuumuses 7–8 minutit. Kummutage biskviit suhkruga kaetud paberile ning laske jahtuda. Siis määrige vaarikakeedis biskviidile, puistake peale mandlid ning rullige kokku. Keerake rullbiskviit küpsetuspaberisse ja asetage külma.
Kui tahate, et rullbiskviit näeks välja pidulikum, katke see vahukoore-kohupiimakreemiga ning kaunistage marjadega.
1 kl vedelat mett (250 ml)
2 kl maasikaid
2 kl vaarikaid
2 kl mustikaid
400 g röstsaia
soovi korral veidi lavendlit või melissi
kaunistamiseks maitsestamata jogurtit
või vahukoort
värskeid marju
Lisage värskelt vurritatud meele lavendlioks või melissi ja jätke see vähemalt tunniks seisma.
Peske marjad sõelal, nõrutage, puhastage ning kuumutage umbes 7 minutit, kuni mahl hakkab eralduma. Kuumad marjad hõõruge läbi sõela, et eemaldada seemned. Nüüd võtke meele lisatud ürdid välja ning segage marjapüreega. Kui segu tundub liiga paks, kuumutage seda veidi veevannil.
Saiaviiludelt lõigake koorik ära ja laduge viilud piklikusse koogivormi või kaussi. Tõstke saiale marja-meesegu ja sellele laduge järgmine kiht saia. Vormi ärge päris ääreni täitke, sest peale tuleb panna kerge vajutis ning mahl võib üle vormi serva niriseda.
Vajutise all olevat pudingut laske mõni tund jahedas seista. Laualeandmiseks lõigake pudingust paksemad viilud ning kaunistage jogurti, vahukoore, marjade ja melissilehtedega.
Vaarikad kaerahelvestega
2 kl kaerahelbeid
1 kl suhkrut
2 sl võid
¾–1 l metsvaarikaid
Praadige kaerahelbeid võiga, maitsestage suhkruga ning tõstke marjad kihiti kaerahelvestega väikestesse magustoidukaussidesse. Aiavaarikad võite ka suhkruga katki hõõruda. Magustoit andke lauale külmalt koos rõõsa piimaga.