Harilik päikesesilm ´Asahi`

Kuldkollaste täidisõitega sort tekitab peenrale juulis-augustis pikaks ajaks suure sooja särava laigu. Kui õitsemise ajal närbunud õisi pidevalt eemaldada, siis jätkub õiteilu tunduvalt pikemaks ajaks. Harilikku päikesesilma kutsutakse ka igavesti õitsvaks päevalilleks ja ebapäevalilleks. Lopsakas puhmik kasvab umbes 85 cm kõrguseks.

Päikesesilmad taluvad hästi põuda ja on pinnase suhtes leplikud, kuigi liigniiskes mullas võivad nende juured hävida. Liiga rammus muld paneb vohama lehed ja varred, kuid õisi jääb vähemaks ja talvekindlus nõrgeneb. Päikesesilm on ka hea lõikelill.


Aedheleenium (Helenium x hybridum) ‘Moerheim Beauty’

Aedheleenium ‘Moerheim Beauty’

Juulis kattub 85–100 cm kõrgune puhmik sadade redisepunase- ja kollasekirjude korvikutega. Armsatel “karikakraõitel” on pronksjad südamikud. Õitseb väga rikkalikult juulist septembrini. Õiemere kohal käib sel ajal vilgas tegevus, sest heleeniumid meelitavad oma õitele hulgaliselt ligi liblikaid ja kõikvõimalikke muid putukaid nektariga maiustama. Sordil on püstised ja tugevad varred.

Heleeniumit kutsutakse ka säralilleks. Ta lepib peaaegu igasuguse aiamullaga, on pikaealine, külmakindel ja väga hinnatud lõikelill.


Harilik jaaguleht (Succisella inflexa) ‘Frosted Pearls’

Harilik jaaguleht ‘Frosted Pearls’

Õhulise puhmikuga (kõrgus 80 cm) püsilill sobib sinna, kus on avarust. Temast saaks ka toreda, juunist septembrini õitega kaetud suveheki. Puhmik haruneb rohkelt, vartel hõljuvad helelillad õienupsud meenutavad veidi äiatari õisi.

Kõige paremini kasvab harilik jaaguleht niiskemal, kuid vett läbilaskval viljakal mullal ja avatud kasvukohal. Taim kasvab väga kiiresti, soodsates oludes võib ta hakata liigselt laiutama. Sobib nii varju kui päikesepaistesse.

Kena nimi anti püsilillele varalahkunud TÜ botaanikaaia teaduri, botaanik Jaak Palumetsa mälestuseks.

Punane siilkübar (Echinacea purpurea syn Rudbecia purpurea) ‘Fatal Attraction’

Punane siilkübar ‘Fatal Attraction’

Suurte lillakasroosade õitega sort on oma tumepunaste varte tõttu eriti efektne. Tihe püstine puhmik (kõrgus 65 cm) õitseb uhkelt juuli keskpaigast septembri lõpuni. Varasügisel, kui aias pole enam kuigi palju teisi õitsejaid, mõjuvad ergavad õied eriti hingekosutavalt.

Punasel siilkübaral on veel kaks ametlikku nime: purpur-siilkübar ja punane päevakübar. Siilkübarad kasvavad peaaegu igasuguses aiamullas, kuid õitsevad paremini päikeselises parasniiskes kohas ja viljakal maal. Nende õied meelitavad ligi liblikaid ja muid mutukaid. Õied on väga vastupidavad ning püsivad vaasiski kaua kaunina.

Punane siilkübar ‘Ruby Giant’

Punane siilkübar ‘Ruby Giant’

Väga suurte (läbimõõt 12–7 cm) lillakasroosade lõhnavate korvikutega sort. Jõuline ja tugevakasvuline, soodsates oludes võib sirguda 125 cm kõrguseks. Viimasel ajal on turule tulnud väga palju uusi põnevate õisikutega punase siilkübara sorte.


Makedoonia äiatar (Knautia macedonica)

Makedoonia äiatar

Toredate väikeste tumepunaste õitega puhmik (kõrgus 60 cm) kaunistab aeda kesksuvest oktoobrini. Harunenud varred on tipitud täis ümaraid täidisõisi (läbimõõt kuni 4 cm). Balkanilt ja Rumeeniast pärinev liik vajab sooja tuulevaikset kasvukohta ja täispäikest, ta ei talu liigniiskust. Eriti hästi sobib ta niiduaeda. Rikkalik õitseja võib vajada toestamist. Kaunis lisand on ta kuivkimpudes.

Arendsi astilbe (Astilbe × arendsii) ‘Color Flash’
Arendsi astilbe  ‘Color Flash’

Enamikku astilbesid kasvatatakse õite pärast, aga milleks enam õied, kui on selline lehestik nagu sel moodsal sordil: küps bordoopunane koos särava purpuriga. Sügisel värvuvad lehed kuldseks. Heleroosad õisikud on lehestikuga kenasti toon-toonis.

Aed-leeklill ehk aedfloks (Phlox paniculata) ‘Miss Mary’

Aed-leeklill ehk aedfloks  ‘Miss Mary’

Säravpunane sort on tõeline üllatus floksipeenras, mis tavaliselt on pehmetes roosades, lillades ja valgetes toonides. Tumerohelise lehestikuga puhmiku kõrgus on umbes 55 cm. Õitseb augustis-septembris.


Lõhine kalimeris (Kalimeris incisa) ‘Blue Star’

Lõhine kalimeris  ‘Blue Star’

Karikakraõisi meenutavate korvikutega suur õhuline puhmik asendab edukalt sügisel õitsevaid püsikastreid. Kui näiteks õiekas, kaunis ja madal aster hakkavad õitsema alles septembris, siis lõhine kalimeris alustab juba juunis. Pildil olev puhmik on pildistamise hetkel augusti keskel õitsenud juba kaks kuud ning kavatseb hoogsalt jätkata septembriski. Sordil ‘Blue Star’ on korvikut ääristavad keelõied õrnsinised kuni roosakaslillad.

Kalimeris on vastupidav, vähenõudlik ning väga pika aja jooksul rikkalikult õieilu pakkuv püsilill, seetõttu sobib ta eriti hästi maakodu aeda. Kasvab 80–100 cm kõrguseks. Parim kasvukoht on niiske ja viljaka pinnasega päikeseline paik veekogu lähedal.


Frikarti aster (Aster x frikartii) ‘Mönch’

Frikarti aster  ‘Mönch’

Suurte lavendelsiniste õitega püsikastri sort õitseb hilissuvest sügiskülmadeni. Korvikute läbimõõt on 5–8 cm, lillakassinised keelõied ääristavad oranžikaskollastest putkõitest südamikku. Puhmik kasvab u 70 cm kõrguseks ja kuni 45 cm laiuseks. ‘Mönch’ on tuntuim Frikarti astri sort, teda on korduvalt auhinnatud.