Püsikutega on lihtsam, neid annab ikka juurde istutada. Kui vaba ruumi pole, saab seda tekitada liiga suureks kasvanud taimerühmi noorendades või viletsalt kasvanud püsikuid ümber kombineerides.

Kui olete selgusele jõudnud, mida oma aeda soovite, tehke ligikaudne eelarve, kui palju saate taimedele kulutada. Mõttekas on koostada ka tööde graafik ja paika panna nende tähtsusjärjekord. Kui näiteks sillutamine ja muru rajamine tuleb korraga ära teha, siis istutamist saab jaotada ka pikemale ajale.

Õige koht

Parim koht taimede ostmiseks on mainekas puukool, kus taimi kohapeal kasvatatakse. Olenemata sellest, kust on hangitud istutusmaterjal, on taimed seal juba harjunud meie kliimaga. Tõenäosus, et nad meie keerulistele talvedele vastu peavad, on siis palju suurem. Sellisest paigast ostes võite enamasti uskuda ka kaasa öeldud õpetussõnu.

Aiakeskused hangivad kauba eri müüjatelt ning seetõttu kõigub taimede kvaliteet suuresti. Siiski on hea valikuga aiakeskus usaldusväärsem ostukoht kui näiteks selline puukool, mis on mingil põhjusel hakanud alla käima. Liiati on lihtsam ja ökonoomsem osta kõik taimed ühest kohast kui paarkümmend senti madalama hinna pärast pool Eestit läbi sõita.

Müügipaikade erinev tase torkabki eriti silma just sügisel. Kui kogu suve müügiplatsil ilma käes vintsutada olnud taimed on lisaks ka vähese või lausa vale hoolduse ohvriks langenud, võib ostukoht meenutada surnuaeda. Nii nukrast kohast ärge ostke midagi. Sealt toodud taimed – olgu nad nii odavad kui tahes – ei lähe kasvama või põevad paar aastat.

Õige valik

Mõttetu on raisata raha haige või muidu viletsa taime ostmiseks.

Algajal aednikul pole ka mõttekas osta väga väikeseid puuistikuid. Nende pilkupüüdvaks kasvamine võtab kaua aega ning ka puuhakatise beebieast välja poputamine võib keeruliseks osutuda. Samas on suurem taim aga kallim.

Lisaks heale tervisele ning kasvujõule peab puittaim olema igakülgselt välja arenenud ning saanud ka veidi võrakujundust. Enamasti on paljude tugevate harudega taimed head ning väheste peente harudega istikud kehvad.

Istiku väljanägemist mõjutab taime liigiomane kasvukuju. Uurige enne osturetkele minekut mõnest heade illustratsioonidega taimeraamatust, milline peaks soovitud taim välja nägema.
Kui vähegi võimalik, lükake külmaõrnade puittaimede ostmine kevadesse, sest kui nad ei jõua korralikult juurduda, saavad nad tihti talvekahjustusi. Kevadel istutades jõuavad nad oma uue kasvupinnaga kohaneda ning peavad talvele paremini vastu.

Püsikute kasv on kiirem ja nad jõuavad enamasti enne külmade tulekut juurduda. Liiati on neid vajadusel lihtne talveks katta.

Püsikuid on alati mõttekas hulgi osta. Kuigi tahaksite ehk kasvatada paljusid liike, saavutate alati ilusama tulemuse vähemate liikide ning suuremate rühmadega.

Õnnelikult koju

Kindlasti laske müüjal istikud korralikult ära pakkida. Sageli ei julge algaja aednik oksi piisavalt tugevasti kokku siduda, need jäävad harali ning võivad vedamise ajal murduda.
Kui taim vajab istutusaegset tagasilõikust, võite paluda müüjat ka see kohe ära teha. Nõnda jääb taim väiksemaks ning teda on lihtsam transportida. Lisaks väheneb ka mullapalli läbikuivamise oht.

Eriti suurte taimede puhul lisandub veel üks transpordirisk: tuul. Kui peate taimi lahtise autoga vedama, tuleb võra (eriti kasvuperioodil) presendi, koormakatte või kilega kinni katta. Üle kastiserva tuules lipendavad oksad saavad muidu tõsiselt kahjustuda.
Kui teid kodus valmis kaevatud istutusaugud ei oota, kastke taimed korralikult läbi ning pange tuule eest varjatud paika istutamist ootama.