RETSEPTID: Pohlapirukad ja -koogid
Pohlad on meil alati olnud au sees. Neid on lihtne säilitada kas vesihoidisena või külmutatult. Pohlasalat ja õuntega pohlamoos kuuluvad ikka talviste pühade juurde. Kui aga metsas marju palju ja hoidistamisest üle jääb, on raske vastu panna ahvatlusele, mida tekitab värsketest marjadest küpsetatud kook. Pohladega koos võib kasutada teisigi marju ja õunte asemel ka muid puuvilju. Neid saab kasutada suvalises koguses, kuigi inspiratsiooniallikaks on pohlakookide retseptid.
Peale selle on marjapõõsastelt leida veel väiksemal hulgal sõstraid ja vaarikaid, mustikaid või põldmarju, millest võib uhke tordi valmistada. Kõiki küpsetisi võib ka külmutatud marjadega katta, seepärast on antud retseptid aegumatud.
Õuna-pohlapirukas
Põhi
n 3 dl nisujahu
n 1 dl suhkrut
n 150 g margariini või võid
n 1 muna
n 1 tl küpsetuspulbrit
n ¼ tl soola
Kate
n 3 õuna
n ca 3 dl pohli
n 200 g maitsestamata toorjuustu
n 2 muna
n ½ dl suhkrut
n 1 tl vanillsuhkrut
Hõõruge rasvaine suhkruga vahule, lisage lahtiklopitud muna ja küpsetuspulbriga segatud jahu. Segatud tainas suruge võiga määritud koogivormi (25 cm) põhja ja külgedele. Hoidke koogivormi 20–30 minutit külmikus, seejärel küpsetage 200 kraadi juures umbes 10 minutit. Kooritud õunad lõigake õhukesteks sektoriteks, laduge korrapäraselt ahjust võetud pirukapõhjale. Peale puistake pohlamarjad. Segage toorjuust ja lahtiklopitud munad, maitsestage suhkru ja vanilliga. Valage üle marjadega ja küpsetage veel umbes 30 minutit.
Pohlakook
Põhi
n 1 ½ dl jahu
n 1 dl suhkrut
n 1 muna
n ½ tl küpsetuspulbrit
n 1 tl vanillsuhkrut
n 75 g vedelat margariini või sulatatud võid
Kate
n 1 dl vanillkastet
n 1 dl kohupiima
n 3 dl pohli
Vahustage muna ja suhkur, lisage segatud kuivained, maitsestage vanilliga. Viimasena segage tainasse vedel margariin või sulatatud ja jahtunud või. Määrige koogivorm võiga, puistake üle riivsaia või mannaga, tõstke tainas sisse ja küpsetage 200 kraadi juures 20–25 minutit, kuni koogipõhi küpsenud. Vahustage vanillkaste, segage kohupiimaga ja katke sellega koogipõhi. Ilusad valminud ja puhastatud marjad puistake peale.
Pohlakook kookospiimaga
Põhi
n 400 g külmutatud muretainast
Kate
n 4 dl pohli
n 2 dl kookospiima
n 2 muna
n ½ dl suhkrut
Sulatage tainast niipalju, et seda saaks vabalt koogivormi suruda. Katke tainas marjadega. Vahustage kookospiim, munad ja suhkur ning kallake marjadele. Küpsetage 200 kraadi juures 30 minutit. Kui kate pole küllalt tihenenud, lülitage küte välja ja hoidke kooki veel ahjus, kus ta järelvalmib.
Teistmoodi pohlakook
Põhi
n 300 g jahu
n 200 g margariini
n 150 g suhkrut
n 2 muna
n ¾ kl piima
n 1 ½ tl küpsetuspulbrit
Kate
n 4 kl marju
n 3 sl suhkrut
Vahustage toasoe margariin suhkruga, lisage ükshaaval munad, siis pange vaheldumisi juurde piim ja küpsetuspulbriga segatud jahu. Tainas lükake õhukese kihina võiga määritud saiaplaadile. Segage marjad suhkruga ja puistake tainale. Küpsetage mõõdukalt kuumas ahjus umbes 25 minutit.
Pärmitaina-pohlapirukas
Põhi
n 2 ½ dl piima
n 25 g pärmi
n 2 dl rukkipüüli (jahu)
n 5–6 dl nisujahu
n 100 g vedelat või sulatatud margariini
n ¾ dl suhkrut
n ½ tl soola
n 1 muna taina määrimiseks
Kate
n 5–6 dl pohli
n 3 sl suhkrut
n 1 sl kartulijahu
Lahustage pärm leiges piimas, lisage suhkur, sool ja rukkijahu, segage. Siis sõtkuge hulka nisujahu ja vedel margariin. Katke palliks sõtkutud tainas rätikuga ja laske sel kerkida. Kui tainahulk on kahekordistunud, pange tükike tainast kõrvale. Rullige tainas õhukeseks ja tõstke küpsetuspaberiga kaetud saiaplaadile. Segage suhkur, marjad ja kartulijahu ning laotage tainale. Vahustatud munaga määrige tainaservad, samuti kõrvalepandud tainatükist rullitud katteribad, mis tõstke diagonaalruutudena pirukale. Küpsetage 200 kraadi juures 20–25 minutit.
Vanaema purukook
Põhi
n 250 g nisujahu
n 250 g odrajahu
n 150 g võid
n 150 g searasva
n 1 muna
n ½ tl soola
n ¾ kl suhkrut
Kate
n ¾ –1 l pohli
n 3–4 tükeldatud õuna
n 50 g võid
n 2–3 sl nisujahu
n 7 sl suhkrut
n ½ –1 sl jahvatatud kaneeli
n 2 sl kookoshelbeid
Segage muna ja suhkur, lisage jahud, sool ja tükeldatud külm rasvaine, hakkige korralikult sõmerjaks puruks ja suruge tainaks. Pange tainas 40–50 minutiks külmikusse. Katke saiaplaat küpsetuspaberiga, vajutage tükeldatud tainapall plaadile ühtlaselt laiali. Küpsetage keskmises kuumuses helepruuniks. Valmis põhjale puistake pohlad ja laduge peale õhukesed õunalõigud. Neile raputage suhkrut ja kaneeli. Valmistage külmast võist, 2 sl suhkrust, kookoshelvestest ja jahust puru ning katke kook sellega.
Küpsetage keskmises kuumuses umbes 30 minutit. Jälgige, et purukate ei hakkaks kõrbema. Valmis koogil laske jahtuda, siis tükeldage. Soojalt lõigates ei saa korrapäraseid tükke, sest põhi laguneb kergesti. Pohlad ja õunad võite asendada pohlamoosi või mõne muu hapumat sorti moosiga.
Küpsetamata õuna-pohlakook
Põhi
n 1 l maisihelbeid
n 2–3 sl suhkrut
n 100 g võid
n 1–2 tl kaneeli
Kate
n ca 1 l õunalõike
n ½ l pohli
n ½ dl vett või õunamahla
n ½ dl mett
n 1 tl ingverit
n 1 tl kaneeli
n 2 dl vahukoort või vanillkastet
Pange maisihelbed kilekotti ja purustage need rullides peenemaks. Sulatage või, segage juurde maisihelbepuru, suhkur ja kaneel. Vooderdage küpsetuspaberiga lahtivõetav koogivorm (23 cm) ja suruge segatud tainas vormi põhja ja servadele ning tõstke külmikusse tahkuma. Hautage õunalõike vees või mahlas umbes 5 minutit, lisage pohlad, segage hulka mesi, maitsestage kaneeli ja ingveriga ning tõstke jahtuma. Kallake õuna-marjahautis sõelale, nõrutage ja katke külmikust võetud koogipõhi. Kurnatud vedelikku hoidke kinnise anumaga külmikus, kasutage mõne salatikastme valmistamisel. Lööge koor tihedaks vahuks ja kaunistage kook. Serveerimiseni hoidke külmas.