Tahmkate

Viinapuu lehtedel arenev must kirme halvendab assimilatsiooni. Sama kahjustus rikub marjade välimuse. Ilmselt on tegu saprofüütse mikroorganismiga, mis toitub taimsetest ja loomsetest eritistest. Kahjustust võivad soodustada taimemahla imevad kahjurid, näiteks kilptäid. Tahmkatet esineb soojades kasvukohtades, eriti kasvuhoonetes.

Hahkhallitus

Valmivate marjade mädanemist põhjustab niiskel sügisel paljusid taimeliike kahjustav seen Botrytis cinerea. Hiljem kattuvad mädanevad marjad tiheda madala hallituskorraga. Rohkem nakatuvad õhukese marjakestaga sordid. Sama seen põhjustab kuivas ja soojas kliimas viinamarjadel väärishallitust, mida veinivalmistajad hindavad.

Viinapuu-jahukaste

Haigust põhjustab seen Oidium tuckeri, mis areneb lehtede ja marjade pinnal. Taimesse tungivad vaid seeneniidistiku harud, millega hangitakse peremeestaimest toitu. Lehtedele ja marjadele ilmub algul valge jahukas kiht, mis hiljem tumeneb. Eestis esineb jahukastet rohkem kasvuhoonetes.

Tõrjeks

Koduses majapidamises, kus hoolealustel jaksab silma peal hoida, õnnestub ehk ka taimekaitsevahendeid vältida. Eelkõige on oluline puhtus, viinapuude alused tuleb sügisel puhtaks riisuda ning haigestunud lehed ära põletada. Samuti aitab haigusi vähendada lehtede ja haigestunud marjade õigeaegne eemaldamine.

Pritsimised suurendavad kasvuhoones õhuniiskust ja võivad näiteks hahkhallituse puhul olukorda isegi halvendada, kuna loovad niiskes keskkonnas seenele soodsa keskkonna.

Jahukaste ärahoidmiseks tuleb luua taimedele head ja parasiitseentele ebasoodsad kasvutingimused. Tihe lehestik, üleväetamine, aga ka taimede nõrgenemine põua tõttu loob eeldused haigestumiseks.

Jahukasteseentest toituvad ka virtsas olevad mükolüütilised bakterid. Seepärast on kasutatud taimede varasuvist pritsimist nõrga virtsalahusega või raagus viinapuude ülevalamist vähese koguse lahjendamata virtsaga. Kui aias pole palju viinapuid, jõuab kahjurid paaril korral suve jooksul maha kraapida. Sügislõikuse ajal lõigatakse kilptäidest rohkem kahjustatud oksad välja.

Allikas: Jaan Kivistik, “Maalehe viinamarjaraamat”, Hea Lugu 2012