MAAKODU RETSEPT: Kanalihapallid tulise tšillidipiga
Eestlase mahedate maitsetega harjunud maitsemeelele võivad tšillipipar ja tšillist tehtud maitseainesegud tunduda liiga tulised. Ometi pole suus põletamistunnet tekitav tšilli tervisele kahjulik, vaid hoopis vastupidi – seda on aastatuhandeid kasutatud kui ravimit.
Tšillide tulist maitset suus leevendavad kõige paremini värsked või hapendatud piimatooted. Vee, õlle või veini joomine hoopis suurendab teravustunnet, sest tšillis sisalduv ja teravust põhjustav aine kapsatiin on õli, mis vees ei lahustu, vaid valgub suus veelgi rohkem laiali.
Kanalihapallid tšillidipiga
- 300 g kanahakkliha
- 5 rohelist sibulavart
- 1 küüslauk
- 1 tl Santa Maria Red Hoti tšillipipart
- 1 muna
- 2 sl seesamiseemneid
- 1 dl riivsaia
- 1 tl kivisoola
Dipikaste
- 2 dl rosinaid
- 2 dl vett
- 2 sl suhkrut
- 2 sl veiniäädikat
- 2 tl Santa Maria tšillipipart
- 2 tl jahvatatud paprikat
- 1 šalottsibul
- soola
Segage hakkliha sibula, küüslaugu, tšilli ja soolaga. Vormige tainast pallikesed. Segage seesamiseemned riivsaiaga. Veeretage pallikesi lahtiklopitud munas ja seejärel seesamiseemnesegus. Kuumutage õli pannil. Küpsetage pallid kuumas õlis kuldseks, 2−3 minutit. Seejärel asetage pallid köögipaberile liigsest õlist nõrguma.
Dipikastme tegemiseks kuumutage vett ja rosinaid potis kuni keemiseni. Seejärel alandage kuumust ja keetke tasasel tulel 2−3 minutit, kuni rosinad on pehmed. Lisage kõik koostisosad peale šalottsibula ja segage ühtlaseks. Võtke pott tulelt ja lisage hakitud sibul. Maitsestage soolaga ning püreerige ühtlaseks. Laske kastmel jahtuda.