Väga soojas toas kestab jõuluks õitsema ajatatud idahüatsintide (Hyacinthus orientalis) õieilu umbes nädala. Kõige paremini tunnevad nad end jahedas (13–16°) valges kohas, seal võivad õisikud lausa mõne nädala ilusad püsida. Eluruumides on muidugi raske selliseid tingimusi pakkuda, aga veidi aitab ehk seegi, kui viite lilled vähemalt ööseks jahedamasse kohta.

Kasta tuleb nii, et muld püsiks mõõdukalt niiske. Ärge valage vett otse sibulale.

Kui soojas toas kastmisega liialdada, venivad varred liiga pikaks ning suureks paisunud õisikud hakkavad tuge vajama. Tugipulga võib torgata otse sibula sisse, sest ajatatud sibulat pole eriti mõtet aias edasi kasvatada. Kui te siiski tahate seda teha, pistke tugi sibula kõrvale.

Pikaks veninud varrega õisikud võib ka ära lõigata ja vaasi panna.

Väetada pole hooajataimeks mõeldud potihüatsinti vaja, sest sibul sisaldab ise piisavalt toitaineid. Paar korda võib muidugi kastmisvette veidi lisada õitsvatele toataimedele mõeldud väetist.

Talvel õitsenud hüatsint peab ajatamisest üks-kaks aastat kosuma, et kurnatud sibul taastuks ja suudaks uuesti moodustada õisikupunga. Sellepärast ongi mõistlikum äraõitsenud taim minema visata.

Aga kui ikkagi tahate hüatsinte edasi kasvatada, siis toimige nii: pärast õitsemist kastke taimi edasi ja laske neil lehti kasvatada, närbunud õisikud lõigake ära. Mingi aja pärast hakkavad lehed kolletuma ja kuivavad. Siis võtke sibulad mullast välja.

Puhastage sibulad välimistest lahtistest sibulasoomustest ja kuivanud juurtest ning pange sügiseni kuiva sooja kohta hoiule. Haüatsindid istutage maha septembri teisel poolel või oktoobri alguses.

Talvel õitsenud ajatatud sibulad kohe kevadel peenrasse panduna jäävad põdema, sest pole puhanud.

Sibullillede eluring on nimelt järgmine: pärast õitsemist kasvatavad nad veidi aega hoogsalt lehti, et neis tekkinud toitainetega sibulat kosutada, seejärel tahab sibul soojas ja kuivas kohas puhata, et oleks jõudu jälle õitseda. Kevadel niiskesse mulda pandud sibulal jääb vajalik puhkus saamata.

Järgmisel aastal võite endale jõuluhüatsindid ka ise ajatada. Valige selleks varasemad sordid. Sibulad pange potti septembris ning hoidke 8–10 nädalat pimedas ja jahedas (umbes 10°) kohas. Mulda tuleb aeg-ajalt kergelt niisutada, et see täiesti läbi ei kuivaks. Sibulaid võib hoida ka ilma mullata üks-kaks kuud külmkapis (mitte sügavkülmas!).

Novembri lõpus – detsembri algul tooge potid sooja valgusrikkasse kohta ning hakake kastma. Külmikus olnud sibulad istutage mulda. Hüatsint vajab õite avanemiseks valgust umbes neli nädalat.