RETSEPT: Iirisekook - magus ahvatlus lapsepõlvest
Elu on näidanud, et isegi siis, kui peolaua taga istuvad täiskasvanud ning maiustamiseks on kooke rohkem kui üks, sirutuvad käed kõige enam ikkagi iirisekoogi poole. Ja nii see kestab, kuni ka kõige pisemad killukesed on näpuga kokku kraabitud ning suhu pistetud. Seejärel ehk heidetakse pilk teistelegi maiustustele.
Iirisekoogi valmistamises pole midagi keerulist ning selle võib ette võtta igaüks. Isegi kui toiduvalmistamisoskused on algaja tasemel, pole ohtu, et see kook ei õnnestu.
Koogi tegemiseks tuleb vaid ained omavahel kokku segada, ning ahvatlev suutäis ongi valmis. Hea on veel seegi, et koogi võib valmis teha ka eelmisel päeval, aga see maitseb sama hea ka kohe pärast valmimist, kui ei malda isegi jahtumist ära oodata.
Iirisekook on nii täiskavanute vastupandamatu maiustus kui ka laste lemmik, mida nad ootavad sünnipäevalauale. Kui söögilaua taha istuvad vaid täiskasvanud, võib koogile lisada ka piparmündilikööri.
Vaja läheb
400 ml rõõska koort
200 g iiriseid
200 g võid
200 g suhkrut
300 g maisikepikesi
Keetke koorest ja suhkrust hapukoorepaksune segu, lisage sinna iirised ja või ning laske madalal kuumusel sulada. Seejärel valage hulka maisikepikesed, segage ühtlaseks ning valage segu küpsetuspaberile. Vajutage puulusikaga ühtlaseks ning keerake koos küpsetuspaberiga rulli. Soovi korral võib segu tõsta koogivormi, aga siis tuleb vorm enne kilega katta, sest nii on hiljem kooki lihtsam kätte saada.