• Eemalda kollased ja kuivanud lehed, närtsinud õied ning vanad õisikuvarred. Ühel hetkel kukuvad küll surnud lehed ise taime küljest maha, kuid vaid paari liigutusega näeb taim kaunim välja. Samui võib surnud lehtedest ja vartest harvadel juhtudel hakata arenema mädanik või hallitus, taimele on parem, kui sellist võimalust ei ole.
  • Kontrolli taimi kahjurite suhtes. Tihti ei piisa vaid taimele pealevaatamisest, et täie kindlusega öelda, kas tal on üürilisi või mitte. Ohukohtadeks on värsked lehetipud, õiepungad, lehekaenlad ja lehtede alused. Orhideedel võivad mõned kahjurid elada ka juurtel. Sellest, et midagi võib olla valesti, annavad märku ka plekilised, täpilised või kleepuvate tilkadega taimelehed!
  • Vaata üle taimede kasvukohad. Praegu ei ole kevadpäike veel probleemiks, kuid paari nädala pärast võib juba aknal otsese päikese käes peesitav paksude lehtedega orhidee saada põletuse. Jälgi päikese intensiivsust ja tõsta õrnemad taimed aknast eemale või kasuta pigem taimelampi.
  • Puhasta lehed! Üks suurimaid toataimede elu morjendavaid asjaolusid võib jääda märkamata. Selleks on liiga tolmused lehed. Tolmukiht lehtedel takistab piisavat õhu juurdepääsu ja nad on sisuliselt lämbumas. Tolm koguneb väga kiiresti ning kõige mõistlikum oleks lehti puhastada vähemalt korra nädalas. Seda võib teha niiske lapiga või ka aianduspoes pakutavate spetsiaalsete vahenditega. Alati võib taimi ka õrna toasooja veejoaga loputada, kuid siis tuleb veenduda, et vesi ei jääks pidama lehekaenaldesse või muudesse õnarustesse - eriti just talvisel ajal on mädanikud kiired tekkima.
  • Tee plaane ümberistutamiseks. Vaata, millised taimed võivad ümberistutamist vajada ja mõtle, kas on olemas vajalikud vahendid. Parajad potid, sobivad mullad võib juba nüüd valmis hankida - kevad ei ole kaugel!