Orhideetaime lehed muutuvad liiga tugeva päikese käes pruunilaiguliseks ja võivad kuivada. Tihti tuleb seda probleemi ette isegi kuukingaga, kes on iseenesest väga tugev ja vastupidav orhidee - paljud teised liigid on veelgi enam ohustatud. Mida õhem leht, seda kiiremini tekib ka kahjustus.

Selline päikesepõletus viib mitte ainult taimede kauni välimuse kaotuseni, vaid muudab taimed nõrgaks ning vastuvõtlikuks paljudele teistele probleemidele. Halvemal juhul võib päikesepõletus lõppeda ka taime surmaga.

Praegu on viimane aeg oma õrnad orhideeiludused päikesepoolse akna pealt ära kolida. Hästi aitab ka kui nad tõsta varju toapoole pitskardinat.

Hästitoimiva ettevaatusabinõuna on nutikad aednikud leidnud lihtsa lahenduse: taime ette kinnitatakse aknale sama vajutussirm, mis autoakna küljes väikelapsi päikese eest varjab. Nii saab just õigest kohast liigne päike kinni püütud ja samas pääseb hajus valgus ümbertringi ikka taimeni.

Kindlasti tasub ka kontrollida, et lillede lehed ei puudutaks klaasi - kokkupuutekohal toimib aknaklaas nagu luup, mis päikesekiired ja kuumuse lehepinnale kokku toob ning põletus on vältimatu. Sama olukord võib juhtuda ka siis, kui taimi päikese käes piserdada - parem on see töö ette võtta õhtul või varajastel hommikutundidel.

Juba lähenevast päikesepõletusest annab märku taimelehtede õrn punakas toon - selle ilmnemisel on veel viimane võimalus taimed päästa neid koheselt otsese päikese käest teisaldades.