Suures padjapüüris on mul kodus kuivatatud õunaviilud ja teises kotis kuivatatud arooniad, rosinaid on kapis peaaegu alati. Tärklis, mis tavaliselt on kissellide valmistamiseks traditsiooniline komponent, on selle retsepti puhul asendatud hoopis želatiiniga – toimis imehästi.

  • u 1,3 liitrit vett
  • 4–5 peotäit kuivatatud puuvilju (viigimarjad, apri­koosid, õunad, rosinad jms)
  • 1 sl sidrunimahla
  • ½ kaneelipulka
  • 1 sl želatiini
  • 1 sl mett

Kuivatatud puuvilju hoidke esmalt mõni minut leiges vees, loputage puhta veega üle ja pange potti koos pooliku kaneelipulgaga keema. Keetke 30 minutit, kuni aprikoosid ja viigimarjad on üsna pehmed. Mõned puuviljad võib lõigata pooleks, mõned jätta terveks. Enamik neist paisub keetmisel mitu korda suuremaks! Võimalik, et vahepeal peab vett lisama. Seejärel pigistage kahest sidruniviilust mahla ja riivige natuke sidrunikoort, see tasakaalustab maitseid ja ei jäta toitu läägeks.

Želatiinipulbrile kallake kissellipotist peale mõni supilusikatäis kuuma vedelikku. Segage lahustumiseni ja kallake potti. Segage läbi ja eemaldage pott tulelt. Seejärel lisage mett ja pange kissell jahtuma. Serveerige kookosvahuga.

Kookosvaht

  • ⅔ osa 400ml kookospiima purgist, ainult pealmine paksem piim
  • 4cm jupp vanillikauna
  • 1–2 tl mett

Vanillikaunale kallake peale keeva vett, mõne minuti pärast pigistage seemned kookospiima sisse, lisage mesi ja vahustage elektrimikseriga vahuks. Mulle tundub, et pooleliitrises klaaspurgis õnnestub vahustamine eriti hästi ja hea pärast purgiga külmkappi panna, aga esmalt peab veenduma, et mikseriotsikud purki mahuvad.


Maakodu köögirubriigi senise toimetaja Dagris Punderi kõrval pakub lugejatele laktoosi- ja gluteenivabu retsepte Kärri Jürisson, kes tutvustab ennast nii:

Toiduvalmistamisega hakkasin tegelema juba päris pisikese tüdrukuna. Esimese pärmikringli valmistasin umbes 10aastaselt, kui ema mulle juhendi enne tööleminekut kassettmagnetofoni lindile salvestas. Katsetamine ja uute koosluste proovimine on mulle toiduvalmistamise juures kõige paeluvam osa. Igapäevatöö graafilise disainerina tähendab vähe liikumist ning palju võimalusi pista suhu supermarketi valmistoitu ja magusaid ahvatlusi nurgapealsest pagariärist. Aasta tagasi alustasin varahommikuste pargijooksude ja võimlemisega, loobusin teraviljatoodetest, enamikust piimatoodetest, kaunviljadest, kartulist, suhkrust, kommidest jms. Laktoosi- ja gluteenivaba toiduvalik on teinud mind söögitegemisel loomingulisemaks ja õpetanud hindama naturaalseid loomulikke maitseid, tean, mida söön ja valmistan selle valdavas osas algusest lõpuni ise. Oma katsetustest kirjutan toidublogisse 59kraadi.wordpress.com.