VIIS RETSEPTI mahlaka ribi grillimiseks
Eelküpsetatud lihatoodetel on mitmeid eeliseid. Kiiresti valmivad ribid jäävad pehmed ja mahlased.
Sous-vide [su:vi:d] – prantsuse keeles “vaakumis” – on keetmismeetod, kus toit pakendatakse õhukindlasse plastkotti ning vaakumi abil eraldatakse pakendist õhk. Seejärel asetatakse pakendatud õhuvaba toode kas vette või kontrollitava temperatuuriga aurukeskkonda ning keedetakse madalamatel temperatuuridel pikka aega. Sellega saavutatakse ühtlaselt küpsenud ülipehme toode.
Retsepte eelküpsetatud ribi valmistamiseks pakuvad Tuuli Mathiesen ja Ragne Värk.
Rannarootsi BBQ-vasikaribi brokoli-suitsujuustusalatiga
Neljale-viiele
- Rannarootsi BBQ-vasikaribi
- 250 g brokoliõisikuid
- 250 g lillkapsaõisikuid
- 150 g suitsujuustu
- 25 g Kreeka pähkleid
- 1 (300 g) õun
Kaste salatile
- 4 sl majoneesi
- 2 tl mahedat sinepit
- 2 tl riisiäädikat
- 1 tl laimimahla
- soola, pipart
Pange BBQ-vasikaribi grillil hõõguvatele sütele 5–8 minutiks, kuni liha on saavutanud kuldpruuni värvuse või laske ahjus 220° juures 20–25 minutit küpseda, seda aeg-ajalt keerates, et see ikka mõlemalt poolt mõnusalt jumekas jääks.
Salati valmistamiseks pange brokoli- ja lillkapsaõisikud külma vette likku, et eemaldada neilt mustus. Seejärel nõrutage ning hakkige õisikud hästi väikesteks tükkideks.
Lisage riivitud suitsujuust ja hakitud pähklid. Lõigake õun koos koorega õhukesteks ribadeks ning lisage salatile. Segage kastme komponendid omavahel ning lisage salatile. Vajadusel maitsestage salat lõplikult soola ja pipraga ning serveerige koos BBQ-vasikaribiga.
Rannarootsi kuldne grillribi värvilise coleslaw’ salatiga
Kuuele
- Rannarootsi Kuldne grillribi
- pool väiksemat valget peakapsast
- pool väiksemat punast peakapsast
- 2 porgandit
- 1 dl majoneesi
- 2 sl valge veini äädikat
- 2 sl pruuni suhkrut
- soola ja pipart
- päevalilleseemneid serveerimiseks
- hakitud värsket peterselli
Ahjus tuleks ribil lasta 220° juures 20–25 minutit küpseda, seda aeg-ajalt keerates, et see ikka mõlemalt poolt mõnusalt jumekas jääks.
Salati valmistamiseks segage esmalt kokku kastmeained ehk majonees, äädikas, suhkur, sool ja pipar. Tõstke kapsa- ja porgandiribad suurde kaussi ning kallake peale kaste. Segage korralikult läbi ja laske maitsetel veidi aega jahedas seguneda.
Grillribiga serveerides lisage salatile päevalilleseemneid ja hakitud värsket peterselli.
Kuldne grillribi lömmis sinepikartulitega
Neljale
- Rannarootsi Kuldne grillribi
- 8 keskmise suurusega kartulit
- 2 küüslauguküünt
- 2 sl teralist Dijoni sinepit
- oliiviõli
- värskeid ürte (nt peterselli, tilli vm)
- soola ja pipart
Keetke kartuleid soolaga maitsestatud vees umbes 12 minutit ja kurnake. Vajutage kartulid näiteks pudeli- või klaasipõhjaga lapikuks. Asetage õliga määritud ahjuplaadile või grillresti vahele. Segage omavahel küüslauk, sinep, õli ja värsked hakitud ürdid. Pintseldage kartulite pealispinda saadud seguga. Küpsetage 200° ahjus või kuumal grillil, kuni kartulid on pealt kuldsed ja krõbedad. Ahjus küpsetamiseks kulub umbes 30 minutit. Serveerige kartulid koos grillribiga.
BBQ-vasikaribi koos grillitud värviliste köögiviljadega
Neljale
- Rannarootsi BBQ-vasikaribi
- paar punast sibulat
- 1–2 paprikat
- 1–2 suvikõrvitsat
- peotäis rediseid
- 4 tomatit
- 3–5 küüslauguküünt
- värskeid ürte, nt tüümiani, basiilikut, peterselli vm
- oliiviõli
- sidrunimahla
- soola ja pipart
Pange BBQ-vasikaribi grillil hõõguvatele sütele 5–8 minutiks, kuni liha on saavutanud kuldpruuni värvuse. Tükeldage köögiviljad parajateks tükkideks.
BBQ-vasikaribi ja kartuli-sparglisalat karulaugupestoga
Neljale
- BBQ-vasikaribi
- 500 g värskeid kartulei
- kümmekond vart sparglit
- 200 g kirsstomateid
Karulaugupesto
- punt karulauku vm rohelist ürti või söödavat umbrohtu
- 50 g parmesani juustu
- peotäis päevalilleseemneid
- 1 dl oliiviõli
- soola ja pipart
- sidruni- või laimimahla
Salati valmistamiseks puhastage värske kartuli koor harjaga ja keetke siis kartulid soolaga maitsestatud vees pehmeks. Kuumutage kastrulis vesi keemiseni ning keetke sparglit mõni minut. Kurnake ja jahutage kohe külma vee all ning tükeldage umbes 3–4cm tükkideks.
Valmistage pesto, purustades kõik komponendid purustajas ühtlaseks massiks. Vajadusel lisage oliiviõli, et pesto saaks paraja konsistentsiga. Maitsestage soola ja pipraga.
Kausis segage jahutatud ja tükeldatud värske kartul, spargel, poolitatud kirsstomatid ja karulaugupesto. Segage kõik ühtseks ja serveerige kohe, pakkudes seda lisandina grillitud vasikaribi kõrvale.