Arne Väljaotsa talu peremees on viimased viis aastat kasvatanud kabatšokke, millega toetab oma algatusel Tartu toidupanka.

Peremehe sõnul alustati köögiviljade kasvatamist salatite ja väiksemate juurviljadega. “Praegu on enamikul põldudel teravili ja majale lähematel maadel kasvatame tomatit, kurki, paprikat, kabatšokki, porrut ja sibulat, seda peamiselt oma müügipunktide tarbeks ning vähesel määral läheb hulgiladudesse veel porrut, tilli ja maitserohelist,” selgitab Arne.

Vimkaga moosid ja hoidised

Umbes viis aastat tagasi alustas talu perenaine oma retseptide järgi erinevate hoidiste, mooside ja mahlade tegemist. Nüüdseks on neid kokku juba üle 20 erineva sordi.

“Muidugi teeme ka tavalisi pannkoogimoose, aga enamus meie moosidest on ikka väikse vimkaga. Kasutame oma hoidistes väga palju mädarõigast, porgandit, ebaküdooniat, küüslauku, kõrvitsat,” loetleb perenaine retseptide komponente. Moose valmistatakse nii grilli kui verivorsti kõrvale: “Moosidest on üks soovitumaid verivorstimoos, mis sobib ka hästi grilli kõrvale. Päris hitid on küüslaugumoos, mädarõikamaius, porgandi-ebaküdoonia- ja kõrvitsa-ebaküdooniamoos,” selgitab Eve.

Uued maitseideed tulevad oma huvist ja soovist midagi katsetada ning proovida. “Kõigepealt teed väikse koguse endale, annad oma perele maitsta, seejärel täiendad vastavalt soovitustele,” lisab Eve.

Talu perenaine korjab igal aastal metsast peaaegu 500 kilo seeni. Neid marineeritakse kui soolatakse. Eve sõnul on üksi metsas käimine ideaalne aeg, mil saab talust veidi eemale: “Tore on metsas ringi käia ja loomi näha. Puravikud ja kukeseened on juba kohal ning praegu ootan pikisilmi pilvikuid.”

Osavate kätega perenaine

Perenaine on juba aastaid teinud ka käsitööd, mida müüakse talu müügipunktides. Ta valmistab nii daamidele kübaraid kui ka beebidele papusid. “See on hea vaheldus pimedatel talveõhtutel, kui aias midagi teha ei ole,” muigab Eve.

“Ega see elu maal ole päris lust ja lillepidu. Linnainimene kurdab, et talusaaduste hinnad on kõrged, kuid selle kõige taga on väga palju ränka tööd, mida talus tehakse,” võtab peremees Arne Väljaots jutu kokku. Eve Väljaotsa lisab, et talupidamiseks vaja head närvi ja tugevat pealehakkamist. “Kindlasti tahet midagi teha,” lisab perenaine Eve. “Suurelt ei ole mõtet asju kohe ette võtta, vaid ikka väiksemalt alustada ja vaadata, kas toodetel on turgu ja kes on ostja,” arvab Arne.

Peremees Arne ütleb, et eks see talu on väike pensionisammas, millega jätkatakse senikaua, kui tervis lubab. Tagasi linna ei tahaks kumbki neist enam minna.

Perenaise sõnul on ehtsa talutoidu märk neid palju aidanud nii müügikohtade kui ka messipiletite osas, mis on olnud igati tänuväärne.

"Ehtsa talutoidu märk annab ikka uhkema tunde ja mida rohkem seda reklaamitakse, seda rohkem aitab see meie tegemistele ka kaasa,” kinnitab peremees.


Arne Väljaotsa talu:

  • Talusaadused: tomatid, kurgid, paprikad, kabatšokid, porrud, sibulad jpm
  • 20 erinevat hoidist, moosi ja mahla
  • Parimad tooted: küüslaugumoos, mädarõikamaius, porgandi-ebaküdoonia- ja kõrvitsa-ebaküdooniamoos
  • Igal aastal 500 kilo marineeritud ja soolatud seeni
  • Perenaine valmistab nii daamide kübaraid kui ka beebide papusid.

Turuarendustoetuse abiga rahastatud tegevus.