Ühest seast sai suitsutamiseks enamasti kolm-neli tükki. Suitsuliha säilitati aida katuse all, et hiired-rotid hea ja parema kallale ei pääseks. Liha pidi olema mõnusalt läbikasvanud ja paraja pekikihiga, et säiliksid sealihale omane mahlasus ning maitsed. Sellisel kujul võis liha säilida mitu kuud, ilma et selle maitseomadused oleksid muutunud.

Liha ja kala suitsutamist võis pidada ka rituaaliks, mis kestis hea mitu tundi kui mitte terve päeva, ja sellele järgnes saun ning kosutav koduõlu.

Seniajani on maakohtades levinud komme viia oma liha või kala ümbruskonnas tuntud suitsutaja juurde ja jätta talle osa sellest töötasuks.

Suitsuõllel on ajalugu

Kui tänapäeva eestlasele on suitsutatud liha või kala endiselt tuttav, siis suitsumaitselised õlled on viimase kahe sajandi jooksul pigem unustuse hõlma kadunud. Ent suitsuvabas kuivatis kuivatatud linnaste kasutamine hakkas levima alles XIX sajandil. Sinnamaani oli linnaseid kuivatatud ahjus või parsil, kus need suitsumaitse said. Et heledate pilsnerlinnaste populaarsus õllepruulijate seas kasvas, muutus lahtisel tulel linnaste röstimine Saksamaa õllekodade pärusmaaks ja on seda tänapäevani.

Saksapärase nimega Rauchbier (eesti k “suitsuõlu”) on laagriõlu, millele annavad ainulaadse aroomi ja maitse lahtisel tulel suitsutatud linnased, mida osaliselt kasutatakse pilsnerlinnaste asemel. Nagu ka liha ja kala suitsutamisel, on Rauchbier’i puhul oluline, et linnaste röstimisel oleks tuli tehtud kindlat tüüpi puudega – suitsuõlu vajab iseloomuliku maitse saamiseks kindlasti pöögipuud. Mõne suitsuõlle puhul on tavaks kasutada ka tamme.

Suitsuõlle uus tulemine

Õllerevolutsioon on kestnud juba aastaid ja ei näita veel raugemise märke: õlletootjad otsivad uusi maitsekooslusi ning taasavastavad vanu õlletüüpe, et õllesõpru üha erakordsemate maitsetega üllatada. Ka suitsuõlu teeb läbi taassündi – väiketootjate ja välismaiste õllepruulikodade kõrval tõi oma suitsuõlle hiljuti turule ka kodumaine A. Le Coq. Tartu õlletootja õllemeistri Lauri Lippingu sõnul oli Rauchbier’i turuletoomine pikk, üle aasta kestnud protsess: “Alustasime proovitootmisega Saksamaal linnasetootja katsepruulikojas, ka enda majas valmistasime mitu varianti, kombineerides eri linnaseid. Kõige keerulisem oli paraja tasakaaluga suitsumaitse leidmine.”

Eelmisel sügisel Eesti parimaks õllesommeljeeks valitud Oskar Pihlik peab pöögipuuga suitsutatud linnastest valminud Rauchbier’i väga meeldivaks toidukaaslaseks. Pihlik soovitab suitsuõlut nautida just grillitud toitude, näiteks kana või sealiha kõrvale. Õllesommeljee sõnul sobivad suitsuõlle kerge ja puuviljase maitsega kokku kodumaised sügisesed ahjujuurviljad ning grillitud forell.