RETSEPTID: Kolm kiirestivalmivat pühaderooga
Jõulude ajal on toimetamist palju ja aega kõigeks napib. Pisut ajavõitu annab see, kui prae tegemiseks kasutada eelküpsetatud tooteid. Soovitusi jõuluroogade valmistamiseks jagab Tuuli Mathisen.
Vahemereline salat ahjuvorstide, läätsede, ahjutomatite ja fetajuustuga
Tomatised ahjuvorstid on mõnus lisand vahemerelisele salatile, milles peaosalisteks läätsed, ahjutomatid ja fetajuust. Maitset lisab basiilik ning salatikastmena võib kasutada ahjuvorstide kastet, kus maitsebukett juba paika sätitud. Hea toitev ja talviselt tugev salat.
- 4 Rannarootsi Vahemere ahjuvorsti
- 200 g keedetud või konserveeritud läätsesid
- 200 g kirsstomateid
- 2 küüslauguküünt
- oliiviõli
- soola
- 200 g fetajuustu
- basiilikut
Valmistage esmalt ahjutomatid. Selleks poolitage kirsstomatid, segage need läbi hakitud küüslaugu, oliiviõli ja soolaga ning laotage ahjuplaadile, lõikepind ülespoole. Küpsetage 180 kraadi juures ca 20 minutit, kuni tomatid on parajalt läbi küpsenud. Küpsetage ahjuvorste vastavalt pakendi juhisele.
Segage läätsi mõne supilusikatäie vorstide juures oleva tomatikastmega. Lisage ka hakitud basiilikut. Segage salatisse ahjutomatid ja tükeldatud fetajuust. Jaotage salat taldrikutle ning asetage salatile kuumad ahjuvorstid. Serveerige kohe.
Eelküpsetatud part musta ploomi marinaadis punase kapsaga
Pardiliha ja vürtsikas punane kapsas moodustavad väga meeldiva maitsekombinatsiooni. Pardile sobivad kaaslaseks just magusad ja veidi vürtsikad maitsed, ning punane jõuluvürtsidega kapsas on kui loodud pardile seltsi pakkuma, sobides hästi ka jõululauale.
- pool Rannarootsi eelküpsetatud parti musta ploomi marinaadis
- 500 g punast peakapsast
- 2 kõvemat hapukat õuna
- 2–3 sibulat
- ½ tl jahvatatud nelki, kaneeli ja jahvatatud muskaati (võib kasutada ka piparkoogi- maitseainet)
- 2 sl palsamiveiniäädikat
- 2 sl pruuni suhkrut
- 2 sl võid
- ½ tl soola
- värskelt jahvatatud musta pipart
Küpsetage parti vastavalt pakendi juhistele ning serveerige koos pardi juures oleva kastme, hautatud punase kapsa ja ahjukartulitega.
Eelküpsetatud pardikoivad hapukapsa ja kartuli-juusturöstiga
Eelküpsetatud pardikoivad koos maitsva hapukapsaga on juba iseenesest peaaegu et täiuslik kooslus. Kui täiusest midagi puudu jääb, võiks see olla krõbe kartuli-juusturöst, mis võimaldab üsna lihtsa vaevaga kogu komplektist piduroa mõõtu toidukorra vormistada.
- Rannarootsi eelküpsetatud pardikoivad hapukapsaga
- 4 keskmise suurusega kartulit
- 100 g parmesani juustu
- 2 sl Panko riivsaia paneeringut või riivsaia
- 1 sibul
- 1–2 küüslauguküünt
- oliiviõli
- soola, pipart
- hakitud värsket tilli