Taavi Roosalu ja Varje Sirgi otsustasid pere suvised toidutegemised kolida hoovile. Selleks ehitati oma Tuuleveski talu õuele väliköök, mille aknast näeb heinamaal jalutavaid lihaveiseid.

Taavi esivanemate künkal asunud talukoha vana küün oli tuulte pöörises ja mittevajalikku kola täis. Noor pere vaatas seda väsinud hoonet alati kurbusega. “Kunagi peeti siin loomi, nagu vanasti igas kodus oli laudas paar lehma, lambad ja sead. Viimaks ei elanud siin enam keegi, aga meie tahtsime kohta, kus suvel olla,” meenutab Taavi.

Kuna maaelu peibutas, püstitati vanavanemate talu küüni asukohale ja uuesti ehitatud vundamendile palkmaja. Vanad küüni vundamendi kivid tõsteti kõrvale, need on nüüd maja ümber ja kiviktaimlas. Sobiv majakarp leiti ja toodi kohale Pajo saeveskist ning mõned kohalikud meistrid aitasid Taavil selle lõpuni ehitada.

Täispikka lugu valgest väliköögist saad lugeda SIIT.

Väliköök kui kindlusemüür

Tiit ja Silvi Lõugase maakividega ehitud väliköök on üks Mäeotsa talu nägusatest kõrvalhoonetest, mis hästi sobituvad olemasoleva maastikuga.

Mäeotsa talu on üle paari­kümne aasta olnud Silvi ja Tiit Lõugase suvekoduks, kuhu igal vabal hetkel oma Rakvere kodust tormati. Väliköök sai valmis seitse aastat tagasi. Perenaine Silvi ütleb, et on suuresti selle ehitise valmimises “süüdi”.

See oli just tema unistus – istuda oma perega kaunis väliköögis, nautida ilusat suveilma ja süüa head-paremat. Kauniks kujundatud keldrimäe kõrval oli väliköögiks kena koht olemas.

Viimaks ei jäänud Tiidul muud üle, kui naist kuulda võtta ja joonistada paberile kaasa peensusteni kirjeldatud nägemus. Paika sai plaan, kus täpselt ja millise kaarena peab nende pere väliköök paiknema, missugune välja nägema ja mida kõike selles köögis teha peaks saama. Tiit vormistas unistused konkreetseks joonisteks, varustas mõõtudega ning tellis pottsepad ja ehitajad.

Täispikka lugu Mäeotsa talu väliköögist saad lugeda SIIT.

Suvine paradiis Laulasmaa Paesel pinnal

Pae talu suvised külalised ei kipu kunagi tuppa, sest hoovis on, mida vaadata, rääkimata nurgakestest, kus end mõnusalt tunda.

Kerti ja Valdur Peebo pere aed asub Laulasmaa paesel nõlval. “Eesti ajal murti siit paasi,” teab perenaine ning osutab elumaja kõrval kohale, kus maapind äkki otsa saab ning algab sügavik. Seesama kunagine paemurd andiski talukohale nime.

Nüüd on selle servale rajatud aed tõeline suvenautijate paradiis, mida naudivad võimalusel ka pere neli hästi tubli last – tütar Anni, pojad Karl, Kalle-Priit ja pesamuna Villi-Pert.

Täispikka lugu Pae talust saad lugeda SIIT.

Pilkupüüdev laudtee Saaremaa suvekodus viib rannas asuva sauna ja paadikuurini

“Kus iganes maailma paigas olen ma elanud, siis ikka mere ääres. Meri on minu jaoks number üks. Kuival maal ei tunne ma end hästi, meri rahustab mind, annab inspiratsiooni,” räägib Austraalias sündinud ja kasvanud, kuid ema poolt Saaremaalt pärit Robert.

Kõige enam püüab selles suvekodus pilku läbi männimetsa rajatud ja mereni viiv laudtee. Vana tee oli väsinud, muutus libedaks ja ohtlikuks, mistõttu Robert laskis naabrimehel hiljuti uue ehitada. Et koduväravast paremini merd näeks, tuli metsa vahelt natuke võsa maha võtta.

Rannas on saun ja paadikuur, viimase ääres lõhnav lavendlipeenar. Siin on ka grillinurk ja võrkkiik, kus istudes võib merevaatesse ära uppuda.

Purjelauad ootavad seiklejaid, kuigi Austraalia lainetega harjunud Roberti jaoks on siin adrenaliini vähe. “Robert sõidab purje-, aga mina lohesurfilauaga,” ütleb Kadri.

Täispikka lugu sellest kaunist Saaremaa suvekodust saad lugeda SIIT.