Ahjusoojad küpsetised teevad kõledal talvepäeval olemise soojaks
Kui vanadele ja äraproovitud retseptidele vaheldust soovite, siis kuhjaga uusi ideid leiab Ajakirjade Kirjastuse vastilmunud raamatust “Leivad ja leivahõrgutised”. 73 retsepti autor on Soome toidublogija Kati Jaakonen.
Suitsulõhesaiakesed
Tainas
- 3 dl vett
- 25 g presspärmi
- 1–2 tl soola
- 1 tl siirupit
- u 7 dl nisujahu
- 1 dl õli
Täidis
- 200 g ürditoorjuustu
- 100 g toorsuitsulõhet
- 1 muna
Valmistage täidis, segades selleks täidiseained omavahel puulusika või mikseriga. Jagage täidis süvenditesse ja määrige tainaservad munaga. Küpsetage 225kraadises ahjus keskmisel siinil umbes 15 minutit.
Pestoboston
- 5 dl vett
- 25 g presspärmi
- ½ tl soola
- 1 dl kaerakliisid
- ¾ dl õli
- u 10 dl nisujahu
Täidis
- 100 g rohelist pestot
- 100–150 g riivjuustu
Peale
- 1 muna
- seedermänniseemneid või pistaatsiapähkleid
Asetage viilud rasvainega määritud 24–26 cm koogivormi sisse nii, et lõikepind on üleval. Määrige munaga ja puistake peale seedermänniseemneid või pistaatsiapähkleid. Küpsetage 225kraadises ahjus keskmisel siinil 30–40 minutit.
Pajaleib
- 7 dl nisujahu
- 2 tl soola
- ½ tl (2,5 ml) kuivpärmi
- 3,5 dl käesooja porgandimahla
Mõõtke jahu kaussi ning segage juurde sool ja kuivpärm. Lisage vedelik ja segage siledaks tainaks. Katke kauss toidukilega ning laske tainal toasoojas 12–18 tundi kerkida. Asetage kaanega ahjupott ahju ja soojendage ahi 225 kraadini. Sõtkuge tainast õhumullid välja, vormige ühtlaseks palliks. Laske toidukile all umbes pool tundi kerkida.
Asetage tainas ettevaatlikult kuuma ahjuvormi, katke kaane või fooliumiga ja küpsetage umbes 30 minutit. Lõpuks küpsetage leiba ilma kaaneta veel ca 15 minutit.
Vikerkaarepalmik
Peediga tainas
- 2,5 dl peedimahla
- ¼ (u 12,5 g) presspärmi
- näpuotsaga soola
- 1–2 tl estragoni
- 2 sl õli
- u 5 dl nisujahu
Porgandiga tainas
- 2,5 dl porgandimahla
- ¼ (u 12,5 g) presspärmi
- näpuotsaga soola
- 2 sl õli
- u 5 dl nisujahu
Spinatiga tainas
- 2,5 dl vett
- 75 g külmutatud spinatit
- näpuotsaga soola
- 2 sl õli
- u 5 dl nisujahu
Nüüd sõtkuge tainast õhumullid välja, rullige ühesuurusteks kangideks. Põimige kangid tihedaks palmikuks. Laske kerkida küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadil ja küpsetage 200kraadises ahjus keskmisel siinil 20–30 minutit. Küpsemisaeg sõltub pätsi suurusest.
Naan-leivad
- 2 dl vett
- 25 g presspärmi
- 1 tl soola
- 1 sl suhkrut
- ½ dl õli
- ½ dl maitsestamata jogurtit
- 1 kergelt lahti klopitud muna
- 1 tl küspetuspulbrit
- u 6 dl nisujahu
- sulavõid määrimiseks
- seesami- või mooniseemneid
Murendage pärm käesooja vee sisse ja segage korralikult läbi. Lisage sool, suhkur, õli, jogurt ja kergelt lahti klopitud muna. Segage küpsetuspulber jahu hulka ning lisage jahu osade kaupa vedeliku sisse. Laske tainal rätiku all soojas kohas umbes tund aega kerkida. Vormige kerkinud tainast jahuga kaetud tööpinnal piklik ja võrdsete külgedega rull ning lõigake see kaheksaks ühesuuruseks tükiks. Veeretage tükid pallideks ja rullige need ovaalseteks lamedateks leibadeks. Kergitage leibasid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadil, määrige sulavõiga ja puistake peale seesami- või mooniseemneid. Küpsetage leibu 275kraadises ahjus keskmisel siinil 5–8 minutit.
Tomati-foaccia
- 4,5 dl tomatimahla
- 40 g presspärmi
- ¾ tl ürdisoola
- ¾ dl oliiviõli
- 7,5 dl nisujahu
- 125 g mozzarella-kirsse
- 20 kivideta oliivi või päikese- kuivatatud tomatit
- 1–2 tl rosmariini
- soolahelbeid
- oliiviõli määrimiseks
- hakitud küüslauguküüs pealepuistamiseks
Suruge taina pinnale mozzarella-kirsid ja kivideta oliivid või ribadeks lõigatud päikesekuivatatud tomatid. Puistake peale rosmariin ja soolahelbed. Piserdage peale oliiviõli ja peeneks hakitud küüslauku. Küpsetage 200kraadises ahjus keskmisel siinil umbes 15 minutit.
Suvikõrvitsa-pannileib
- ½ l piima
- 50 g presspärmi
- 1,5 tl soola
- ½ dl leivasiirupit
- 6 dl nisujahu
- 1 väike suvikõrvits
- 2 dl nisuidusid, nisukliisid või kaerahelbeid
- 50 g sulatatud võid, margariini või ½ dl õli
Lahustage pärm käesoojas piimas ning lisage sool, siirup, nisujahu, riivitud suvikõrvits, nisuidud, -kliid või kaerahelbed ning sulatatud või, margariin või õli. Segage puulusikaga ühtlaseks tainaks. Valage see küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, siluge tasaseks ja laske kerkida. Küpsetage 225kraadises ahjus keskmisel siinil umbes 15 minutit.
Õuna-saiaruudud
- 5 dl vett
- 50 g presspärmi
- 1 tl soola
- 2 riivitud õuna
- ½ dl siirupit
- 2 dl nisukliisid
- u 12 dl nisujahu
Lahustage pärm käesoojas vees, lisage sool, riivitud õunad, siirup ja nisukliid. Lisage osade kaupa nisujahu ja sõtkuge tainast, kuni see tuleb kausi küljest lahti. Kergitage soojas kohas rätiku all umbes 30 minutit. Sõtkuge tainast õhumullid välja, vormige nelinurkseks plaadiks ning tõstke küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Kui soovite, lõigake tainaplaat ruutudeks. Kergitage tainast veel umbes 20 minutit. Määrige tainas veega üle ja puistake peale nisukliid. Küpsetage 225kraadises ahjus keskmisel siinil umbes 25 minutit.