23.01.2017, 14:00
Talvised vitamiinid aknalaualt: sibulat saab kasvatada mitut moodi
Sibul aknalaual käib eestimaise talve juurde. Uuemal ajal võib sealt leida ka purke idanditega.
FOTO:
- Sibulate veeklaasis ajatamisel tuleb jälgida, et sibulakand ei ulatuks vette. Vastasel korral on mädanikud kerged tulema. Mullas ajatamise eeliseks on veidi maitsvam rohelus.
- Kuna sibulapealseid ei sööda suures koguses, on mõistlik panna nädalase vahega kasvama 1–3 mugulat. See sõltub muidugi ka pere sibulasöömise harjumusest.
- Mulda istutatud sibulaid kastke vastavalt vajadusele, 1–2 korda nädalas. Mulla läbikuivamine närtsitab sibulaid ja muudab pealsed kollaseks, liigne kastmine soodustab mädanike teket.
- Klaasis ajatamisel vahetage aeg-ajalt vett, muidu läheb see roiskuma ja juured kipuvad mädanema. Õnneks on läbi klaasi vee seisukorda hea jälgida. Nii vees kui mullas kasvavaid sibulaid pole vaja väetada.
- Hoidke sibulaid võimalikult valges kohas: aknalaual või taimelambi all. Kasvatamiseks piisab tavalisest toatemperatuurist.
- Kahe nädalaga kasvavad pealsed 15–20 cm pikkuseks ning neid saab sööma hakata.
- Ajatamiseks saab hästi ära kasutada ka juba kasvu alustanud sibulamugulad.