Vanaema kastis ja rohis küll tarbeaias, aga iluaed sai üldiselt hoolduseta hakkama. Selline haljastus on jälle moes. Eriti sobib niisugune aed traditsioonilise puidust maamaja ümber.

Valige sinna vanu püsikuid, mis ei vaja eriti hooldust. Unustage suured, sirgete servadega murupinnad ja asendage need mitmekesise liigi ja sordivalikuga vabakujuliste lillepeenardega. Valik tehke selliste hulgast, mis meeldivad tolmeldajatele ja ergutavad teiegi lõhnameelt.

Hoonest kaugemale istutage tuule ja päikesevarjuks suuri põõsaid või puid, et tekitada mõnusaid õueruume, kus lugeda või mõtiskleda. Kibuvitsad ja sirelid on põõsastest hea valik.

Pinnakateteks ärge kasutage betoonist tänavakivi, vaid puistematerjale või looduslikke astekivisid. Vähem kasutatavas aiaosas võib lasta kasvada niidutaimedel ning hiljem saab käigurajad lihtsalt sisse niita.

Vana ja vähe kandev õunapuu tasuks kiigepuuna kasutusele võtta, et ei peaks tehislikke konstruktsioone paigaldama. Viimased mõjuvad looduslikus aias võõralt. Kui õunapuu oks on piisavalt jäme, siis tasub valida pikem ja laiem kiigelaud, et ka täiskasvanu kiikuma mahuks.

Andke aga hoogu, vanaema aia tunne tuleb taas meelde ja inspireerib.