RETSEPTID: Valik hõrgutavaid salateid erinevatest riisisortidest
Riis on muutunud meie igapäevasel toidulaual üha tavapärasemaks ning oleme õppinud ka hindama ja kasutama riisi eri sorte.
Riisist saab valmistada ka mitmesuguseid salateid igale maitsele. Retseptid on pärit Kristel Voki ja Kadri Trani raamatust “Riis maailma köögis”.
Metsiku riisi salat päikesekuivatatud tomatite ja avokaadoga
- 100 g metsikut riisi
- 4 muna
- 200 g vett
- 100 g päikesekuivatatud tomateid
- 1 pakk frillise salatit
- 1 avokaado
- 1 väike punane sibul
- 1 tl Himaalaja soola
Kaste
- 1 sl külmpressitud oliiviõli
- 1 sl valge veini äädikat
- 1 tl Põltsamaa sinepit
- 1 tl roosuhkrut
Peske riis korralikult läbi, aurutage pliidi keskmisel kuumusel 20 minutit ja maitsestage soolaga. Keetke munad, jahutage ja koorige need. Valmistage kaste ülal loetletud komponentidest. Tõstke salatilehed taldrikule, lisage riis, keedetud munad, avokaado, viilutatud punane sibul ja päikesekuivatatud tomatid. Valage kastmega üle ja serveerige.
Värviline riisisalat
- 70 g pikateralist riisi
- 400 ml vett
- 30 g sibulapealseid
- 60 g seedermänni seemneid
- 40 g kõrvitsaseemneid
- 50 g granaatõuna seemneid
- 50 g kuivatatud mustikaid, jõhvikaid või inkamarju
- 1 tl soola
Kaste
- 4 sl oliiviõli
- 1 sl laimimahla
- 1 sl vahtrasiirupit
- palsamiäädikat
- 0,5 tl Dijoni sinepi kastet
Loputage riisi 2–3 korda, kuni pesuvesi on läbipaistev. Lisage 400 ml vett ja 1 tl soola. Kuumutage vett keemiseni, alandage kuumus miinimumini ja aurutage riisi kaane all 15 minutit. Jahutage riis täielikult maha.
Segage kokku kastmekomponendid. Röstige seedermänni- ja kõrvitsaseemneid kuival pannil. Hakkige sibulapealsed, segage kokku salatikomponendid ning valage kastmega üle.
Kolme riisi salat pistaatsiapähkli kastmega
- 130 g Veski Mati kolme riisi segu
- 200 g valgeid konserveeritud ube
- 100 g külmutatud rohelisi aedube
- ½ tl soola
- 2 sl võid
- peotäis hakitud tilli
Kaste
- 50 ml oliiviõli
- ½ sidruni mahl
- 1 tl soola
- 1 tl mett
- peotäis purustatud pistaatsiapähkleid
- purustatud musta pipart
Peske riis külma veega ja pange seejärel rohke veega potti keema. Lisage keeduveele soola. Kui riis keeb, võite kuumust alandada. Keetke vaiksel tulel, kuni riis on pehme. Kurnake riisisegu sõelaga ja jahutage külma veega.
Samal ajal keetke mõni minut aedube. Kurnake ning maitsestage või ja soolaga. Segage riis ja oad kausis salatiks.
Valmistage kaste ja segage salati hulka. Kaunistage tilli ja pistaatsiapähklitega.
Kreekapärane salat täisterariisiga
- 200 g pruuni täisterariisi
- 100 g pehmet fetajuustu
- 1 väike punane sibul
- 20 kirsstomatit
- 20 suhkruherne kauna
- 1 väike värske kurk
- üks punt värsket salatit (rooma salat, frillis, lehtsalat)
- 3 dl röstitud kõrvitsaseemneid
Kaste
- oliiviõli
- poole laimi mahl
- 1 sl hakitud värsket tilli
Segage pool kastmekogusest keedetud riisiga. Murendage sisse fetajuust. Lisage tükeldatud kurk, tomatid, punane sibul, suhkruherned ning segage läbi.
Segage ülejäänud kaste rebitud värske salatiga. Tõstke serveerimisalusele värske salat ning selle peale kuival pannil röstitud kõrvitsaseemned.
Suitsukana ja kahe riisi salat
- 300 g suitsukana
- 100 g sõmera ja metsiku riisi segu
- 1 oranž paprika
- 2 väikest värsket kurki
- 2 redist
- punt frillise salatit
- 3 peotäit beebi- spinati lehti
- 3 sl kõrvitsaseemneid
Kaste
- 3 sl külmpressitud oliiviõli
- 1 sl laimimahla
- 1 sl agaavisiirupit
- soola, pipart
Keetke riis ja tõstke jahtuma. Lõigake paprika, kurk ja redis piklikeks kangideks. Rebige frilliselehed suupärasteks tükkideks ning lõigake suitsukana ribadeks.
Segage kokku kastme komponendid. Röstige kuival pannil kõrvitsaseemned. Segage kõik salatiained kokku ja niristage peale kaste.
Aasiapärane suitsukanasalat magus-vürtsika kastmega
- 120 g suitsukana
- 120 g riisinuudleid
- punt frillise salatit
- peotäis rukolat
- 2 porgandit
- 2 punast paprikat
- 1 punane sibul
- 4 sl röstitud (soolaga) maapähkleid
Kaste
- 2 sl laimimahla
- 2 sl seesamiseemneõli
- 2 tl külmpressitud oliiviõli
- 2 tl veiniäädikat
- 2 tl suhkruroo- siirupit
- Himaalaja soola
- kuivatatud või värsket tšillit
Keetke vesi, tõstke riisinuudlid 2–3 minutiks kuuma vette. Kurnake ning tõstke külma vette. Valmistage kaste, segades kõik komponendid omavahel. Tükeldage köögiviljad ja kana.
Tõstke salatid, köögiviljad, kurnatud riisinuudlid, kana ja pähklid taldrikule ning niristage kastmega üle.