01.05.2017, 00:00
Matcha (抹茶)
Jaapani iidne supertoit matcha tee teeb ka Euroopa köögikultuuris võidukäiku. See erkroheline ja imeliste tervistavate omadustega pulber pole mitte ainult kohvi aseaine, vaid annab värvi igale roale.

Chia puding matchaga
FOTO:
Matcha on Jaapani roheline jahvatatud tee, mida traditsiooniliselt serveeritakse teetseremoonia käigus. Teepulbri valmistamine algab juba mitu nädalat enne teelehtede korjamist, kui teepõõsad varjutatakse, et neid otsese päikesevalguse eest kaitsta. Niimoodi toimimine aeglustab taimede kasvu, muudab lehed tumedamaks ning tekitab lehtedes aminohappeid. Pärast lehtede korjamist ja kuivatamist jahvatatakse need peeneks pulbriks. Praegusel ajal kuulub matcha päris kindlasti supertoitude nimekirja, kuna sisaldab hulgaliselt antioksüdante, vitamiine ja toitaineid. Öeldakse, et matcha kiirendab ainevahetust, mõjub lõdvestavalt, teeb tuju paremaks ja aitab kaasa keskendumisele ning on suurepärane alternatiiv kohvile. Matcha tee on võrreldes tavalise rohelise teega kümneid kordi tervislikum, kuna seda juues tarbitakse ära lahustunud teelehed, aga rohelise tee puhul juuakse vaid teelehtede tõmmist. Loomulikult saab matcha’t lisaks teena joomisele kasutada ka toitudes. Ta annab suurepärase värvi küpsetistele ja on tänuväärne kaunistusmaterjal.