Noored naadid, majaseinte ääres kasvu alustanud harilik maajalg, kõrvenõges, esimesed võilillelehed – neid oleks patt praegu toidusse panemata jätta. Salati jaoks on kõike veel vähe loodusest leida, maitseks aga küll.

Kindlasti on osa küüslauku osanud end sügisel üleskorjamise eest ära peita. Saab sealtki näpistada värskeid kasve. Kohe-kohe on tulemas ka murulauk ja talisibul.

Kikkaputke noored lehed soodustavad seedimist.

Kõrvenõges, kes kasvu alustamas, on just praegu hästi vitamiinirikas. Siiski tuleb tarbimisel olla ettevaatlik ja mõõdukas. Oma kogemustest saan öelda, et tass nõgeseteed hommikul kas väikese piparmündi või mustsõstrapungade lisandiga, seda just maitse parandamiseks, võtab isegi koolilastelt kevadväsimuse nagu niuhti ära.

Mustasõstrapungadest tehtud tee on üks maitsvamaid ja muidugi ka vitamiinirikkamaid. Jätan alati osa põõsaid hilisemaks lõigata. Pole märganud, et see neid kuidagi kahjustab. Praegu on pungad suured, leheotsakesed väljas.

Paar näpunäidet tee valmistamisel ka: enne kannu panemist mudige pungi natuke sõrmedega, nii tuleb aroom paremini välja. Teed ei või kannu taimedele seisma jätta, heale joogile tuleb siis, hmmm, kassipissi lõhn juurde.

Loodusest leiame praegu paiselehti, nende ilusatest kollastest õitest tehtud tee on vana hea köharohi, mis võtab röga lahti. Kui soojaks läheb, võite õite kogumisega kergesti hiljaks jääda.

Mustsõstrapõõsa okstelt korjatud väikese lehetupsuga pungi tuleb kindlasti ka talveks kuivatada.

Vanades parkides ja veekogude ääres õitseb harilik katkujuur. Ei maksa end sellest karmist nimest heidutada lasta. Keskajal on seda taime kasutatud katkuhaigete haavade ravimisel. Siit ka nimi.

Nüüdisajal soovitab rahvameditsiin kasutada juuri leotisena maohaavade puhul, õisi köhateeks. Ettevaatust ka selle taimega, kuna ta on siiski tugevatoimeline. Juuri kogutakse varakevadel. Pigem võiks katkujuure lihtsalt üles otsida ja temaga kui mitte just tavalise taimega tuttavaks saada. Pealegi on katkujuur üks vähestest taimedest, kes õitseb enne lehtede ilmumist.